Nalazite se ovde:Naslovna » Култура » Горњи Милановац: Промоција књиге „Народно градитељство општине Горњи Милановац“

Горњи Милановац: Промоција књиге „Народно градитељство општине Горњи Милановац“

У Музеју рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу промовисана је друга свеска „Атласа народног градитељства Србије“, посвећена градитељском наслеђу ове општине.

Републички завод за заштиту споменика културе започео је 2003. године рад на пројекту Атлас народног градитељства Србије. Планирано је да се обави рекогносцирање Србије и да се за највредније објекте народног градитељства прикупи историјско-етнографска, техничка и фото-документација, која ће бити објављена у Свескама народног градитељства Србије. Један од видова презентације и популаризације овог дела наслеђа је и ова интернет презентација где се могу наћи основне информације о највреднијим објектима народног градитељства евидентираним током реализације пројекта.

Прикупљена грађа би требало да послужи за успостављање систематског и осмишљеног рада на физичкој заштити овог дела нашег културног наслеђа које свакодневно и неповратно нестаје. Његовим очувањем као наслеђем које примарно и непосредно одражава културни идентитет простора, приближили би се цивилизацијским схватањима заштите културне баштине којима је циљ хуманији и квалитетнији живот људи. Стога је очување културних специфичности заједнице и регије, један од полазних прокламованих циљева европских и светских институција и асоцијација заштите културног наслеђа.

Пројекат Атлас народног градитељског наслеђа је вишеструко значајан. Осим за проучавање културно-историјске прошлости његов практичан значај огледа се и у улози регистра фонда народног градитељског наслеђа Србије неопходног у изради планских докумената развоја и уређења простора сваке општине, као и приручника за савремено пројектовање транспоновањем облика традиционалне архитектуре.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 17820

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top