Nalazite se ovde:Naslovna » Kultura » Gornji Milanovac: Promocija knjige „Narodno graditeljstvo opštine Gornji Milanovac“

Gornji Milanovac: Promocija knjige „Narodno graditeljstvo opštine Gornji Milanovac“

U Muzeju rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu promovisana je druga sveska „Atlasa narodnog graditeljstva Srbije“, posvećena graditeljskom nasleđu ove opštine.

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture započeo je 2003. godine rad na projektu Atlas narodnog graditeljstva Srbije. Planirano je da se obavi rekognosciranje Srbije i da se za najvrednije objekte narodnog graditeljstva prikupi istorijsko-etnografska, tehnička i foto-dokumentacija, koja će biti objavljena u Sveskama narodnog graditeljstva Srbije. Jedan od vidova prezentacije i popularizacije ovog dela nasleđa je i ova internet prezentacija gde se mogu naći osnovne informacije o najvrednijim objektima narodnog graditeljstva evidentiranim tokom realizacije projekta.

Prikupljena građa bi trebalo da posluži za uspostavljanje sistematskog i osmišljenog rada na fizičkoj zaštiti ovog dela našeg kulturnog nasleđa koje svakodnevno i nepovratno nestaje. Njegovim očuvanjem kao nasleđem koje primarno i neposredno odražava kulturni identitet prostora, približili bi se civilizacijskim shvatanjima zaštite kulturne baštine kojima je cilj humaniji i kvalitetniji život ljudi. Stoga je očuvanje kulturnih specifičnosti zajednice i regije, jedan od polaznih proklamovanih ciljeva evropskih i svetskih institucija i asocijacija zaštite kulturnog nasleđa.

Projekat Atlas narodnog graditeljskog nasleđa je višestruko značajan. Osim za proučavanje kulturno-istorijske prošlosti njegov praktičan značaj ogleda se i u ulozi registra fonda narodnog graditeljskog nasleđa Srbije neophodnog u izradi planskih dokumenata razvoja i uređenja prostora svake opštine, kao i priručnika za savremeno projektovanje transponovanjem oblika tradicionalne arhitekture.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 17820

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

TV Galaksija 32

Scroll to top