Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » Ниска откупна цена шљиве

Ниска откупна цена шљиве

21. август 2013.

Шљива je ове године добро родила, али су плодови ситнији због суше. Лошији квалитет снизио je откупну цену – шест до 10 динара за килограм. Руси су спремни да плате више, али траже квалитет. Квалитетна шљива je потребна и за ракију.

Иначе, чачански крај је познат по шљиви, а многе од сорти шљива су добиле назив по нашем крају.

ЧАЧАНСКА РАНА је настала је 1961. године, укрштањем вангенхајмове и пожегаче. Призната је за нову сорту у СФР Југославији 1975. године. Сазрева крајем прве декаде јула. Препоручује се за гајење као врло рана и родна стона шљива, крупних, квалитетних и транспортабилних плодова и задовољавајуће отпорности према болестима. ЧАЧАНСКА ЛЕПОТИЦА је настала је 1961. године, укрштањем вангенхајмове и пожегаче. Призната је за нову сорту 1975. године. Сазрева крајем јула-почетком августа. Чачанска лепотица се препоручује за гајење као стона сорта због погодног времена сазревања, добро родности, крупног и врло квалитетног плода, добре транспортабилности и релативне отпорности према болестима. То је веома добра стона шљива у својој епохи сазревања.

ЧАЧАНСКА НАЈБОЉА је настала је 1961. године, укрштањем вангенхајмове и пожегаче. Призната је за нову сорту 1975. године. Сазрева средином августа, тј. недељу дана пре стенлија. Чачанска најбоља препоручује се за гајење као стона сорта због кавалитетних и врло крупних плодова, одличне транспортабилности, раног почетка рађања, редовне и обилне родности, отпо рности према монилији и толерантности према пламењачи и рђи. То је одлична стона сорта шљива и својој епохи сазревања.

 

 

O autoru

Broj objavljenih članaka : 23678

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top