Nalazite se ovde:Naslovna » Društvo » IZLOŽBA DAGEROTIPIJA U GALERIJI „RISIM“

IZLOŽBA DAGEROTIPIJA U GALERIJI „RISIM“

12. novembar 2014.

Izložba „Fotografije pre fotografija – dagerotipije iz zbirke Fotomuzeja“, priređena prošle godine u Muzeju istorije Jugoslavije u Beogradu biće prikazana u Čačku u sredu 12. novembra 2014. godine u 19 časova u Galeriji Risim, izložbenom prostoru Umetničke galerije „Nadežda Petrović“.

Autor izložbe: Milena Gnjatović, istoričar umetnosti

Ovo je peta u nizu planiranih izložbi koje se u periodu od oktobra do decembra 2014. godine prikazuju u muzejima i galerijama Srbije, a u sklopu projekta: „Prezentacija kolekcije dagerotipija u muzejima u Srbiji“ podržanom od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Nakon Čačka, izložba se seli u Kruševac i Valjevo, a tokom decembra u Kragujevac i Zrenjanin. Prethodno je izložba bila prikazana u Lazarevcu, Vrnjačkoj Banji, Subotici i Kikindi.

Dagerotipija je fotografska slika nastala u procesu koji je lansirao Luj Žak-Mande Dager 1839. godine u Francuskoj. To je slika na metalnoj ploči sa srebrnom površinom nalik ogledalu, koju odlikuju fini detalji. Svaka dagerotipija je unikatna i osetljiva, pa je treba čuvati u posebnoj kutiji. Predstavljala je dominantan oblik portreta u prvim decenijama fotografije. Na ovoj izložbi prikazana je kolekcija dagerotipskih portreta nastalih sredinom devetnaestog veka u različitim delovima sveta, kao i jedne od prvih fotografija nastalih na vrlo sličnim, ali znatno jeftinijim metalima ili staklu. Na njima kvalitet slike nikada nije uspeo da dostigne onu finoću postignutu na srebrnoj površini dagerotipije.

Kako su dagerotipije izuzetno osetljive i do sada nije pronađen način da se spreči njihovo propadanje prilikom izlaganja svetlosti, posetioci će imati vrlo retku priliku da vide ove preteče fotografija.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 22339

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

TV Galaksija 32

Scroll to top