Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » ИЗЛОЖБА ДАГЕРОТИПИЈА У ГАЛЕРИЈИ „РИСИМ“

ИЗЛОЖБА ДАГЕРОТИПИЈА У ГАЛЕРИЈИ „РИСИМ“

12. новембар 2014.

Изложба „Фотографије пре фотографијa – дагеротипије из збирке Фотомузеја“, приређена прошле године у Музеју историје Југославије у Београду биће приказана у Чачку у среду 12. новембра 2014. године у 19 часова у Галерији Рисим, изложбеном простору Уметничке галерије „Надежда Петровић“.

Аутор изложбе: Милена Гњатовић, историчар уметности

Ово је пета у низу планираних изложби које се у периоду од октобра до децембра 2014. године приказују у музејима и галеријама Србије, а у склопу пројекта: „Презентација колекције дагеротипија у музејима у Србији“ подржаном од стране Министарства културе и информисања Републике Србије. Након Чачка, изложба се сели у Крушевац и Ваљево, а током децембра у Крагујевац и Зрењанин. Претходно је изложба била приказана у Лазаревцу, Врњачкој Бањи, Суботици и Кикинди.

Дагеротипија је фотографска слика настала у процесу који је лансирао Луј Жак-Манде Дагер 1839. године у Француској. То је слика на металној плочи са сребрном површином налик огледалу, коју одликују фини детаљи. Свака дагеротипија је уникатна и осетљива, па је треба чувати у посебној кутији. Представљала је доминантан облик портрета у првим деценијама фотографије. На овој изложби приказана је колекција дагеротипских портрета насталих средином деветнаестог века у различитим деловима света, као и једне од првих фотографија насталих на врло сличним, али знатно јефтинијим металима или стаклу. На њима квалитет слике никада није успео да достигне ону финоћу постигнуту на сребрној површини дагеротипије.

Како су дагеротипије изузетно осетљиве и до сада није пронађен начин да се спречи њихово пропадање приликом излагања светлости, посетиоци ће имати врло ретку прилику да виде ове претече фотографија.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 23135

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top