Nalazite se ovde:Naslovna » Društvo » OKRUGLI STO „MLADI I DEMOKRATSKA KONTROLA SEKTORA BEZBEDNOSTI“

OKRUGLI STO „MLADI I DEMOKRATSKA KONTROLA SEKTORA BEZBEDNOSTI“

13. maj 2015. godine

Okrugli sto „Mladi i demokratska kontrola sektora bezbednosti” biće održan
14. maja od 12:00 – 14:30 sati u sali Gradskog veća u Čačku.

Šta mladi smatraju najvažnijim bezbednosnim problemima u Čačku, a šta u Srbiji? Da li znaju ko se bavi njihovom bezbednošću na lokalnom i republičkom nivou, a ko kontroliše bezbednosne strukture? Koje su mere i aktivnosti na raspolaganju lokalnoj samoupravi u cilju unapređenja bezbednosti mladih, a gde je neophodna saradnja sa republičkim institucijama? Šta je potrebno da bi se poboljšala komunikacija, koordinacija i zajednički rad različitih aktera na unapređenju bezbednosti mladih u lokalnoj zajednici? Mogu li i na koji način poslanici iz Čačka u Narodnoj skupštini uticati na unapređivanje položaja mladih u ovom gradu i na rešavanje njihovih bezbednosnih problema?

Ovo su neka od pitanja o kojima će na okruglom stolu razgovarati predstavnici državnih i lokalnih organa zaduženih za bezbednost mladih. Okrugli sto deo je projekta „Lokalni bezbednosni problem mladih i demokratska kontrola sektora bezbednosti” Centra za istraživanje javnih politika. Projekat je podržalo Odeljenje za demokratizaciju Misije OEBS-a u Srbiji, u godini kada su mladi i njihova uloga jedan od prioriteta predsedavanja Srbije OEBS-om.
Cilj projekta je da bolje osvetli ključne problem bezbednosti sa kojima se mladi suočavaju na lokalnom nivou, da mladim ljudima približi mehanizme demokratske kontrole u sektoru bezbednosti i da doprinese boljoj i direktnijoj komunikaciji mladih, lokalnih vlasti i narodnih poslanika iz njihovih sredina, kako bi zajednički ponudili preporuke za jačanje poverenja mladih u institucije i poboljšali njihovu participaciju.
Na Okruglom stolu biće predstavljeni rezultati istraživanja CENTRA o bezbednosti mladih u Čačku i diskutovaće se o konkretnim merama za poboljšanje bezbednosti mladih u Čačku.
Govore:
Svetlana Đurđević Lukić, direktorka Centra za istraživanje javnih politika
Aleksandar Dačić, Pomoćnik gradonačelnika Čačka
Dubravka Filipovski, poslanica u Narodnoj skupštini RS
Predstavnik Misije OEBS-a u Srbiji.
U diskusiji će učestvovati i Dejan Obradović, gradski većnik zadužen za praćenje i unapređenje opšte bezbednosti, Dragan Radovanović, predsednik Saveta za javni red i mir, Aleksandar Risimović iz Policijske uprave i Dušan Radojević, Kancelarija za mlade. Na skup su pozvani mladi učesnici/e radionice o demokratskoj kontroli sektora bezbednosti koju je CENTAR sproveo u Čačku 18.4.2015.

 

O autoru

Broj objavljenih članaka : 18571

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

TV Galaksija 32

Scroll to top