Nalazite se ovde:Naslovna » Društvo » SVETAČNIK 14. AVGUST – POČETAK GOSPOJINSKOG POSTA

SVETAČNIK 14. AVGUST – POČETAK GOSPOJINSKOG POSTA

14. avgust 2017. godine

POČETAK GOSPOJINSKOG POSTA

Gospojinski, odnosno Velikogospojinski post počinje 14. avgusta, a završava se 28. avgusta, na praznik Uspenja Presvete Bogorodice – Veliku Gospojinu.

IZNOŠENJE ČASNOG KRSTA

Ovaj praznik ustanovljen bi dogovorno od Grka i Rusa, u vreme cara grčkog Manuila i knjaza ruskog Andreja za spomen istovremene pobede i to: Rusa nad Bugarima i Grka nad Saracenima. U obe te vojne nošeni su s vojskama krstovi, iz kojih su zasvetlile luče nebeske. Zato se ustanovi, da se 1. avgusta / 14. avgusta iznosi krst iz crkve Svete Sofije, najpre u sredinu crkve a po tom i na ulice, radi poklonjenja naroda i radi spomena čudotvorne pomoći krsta u bivšim ratovima. No, ovo nije bio običan krst no pravi Časni Krst, koji se čuvao u hramu carskog dvora. 31. jula / 13. avgusta prenošen je Časni Krst iz carskog dvora u Sv. Sofiju, a odatle posle nošen po ulicama radi osveštanja zemlje i vazduha. Najzad 14. avgusta / 28. avgusta ponovo je vraćen u hram carske palate.

SVETI MUČENICI MAKAVEJI

Sveti Makaveji postradaše za čistotu vere izrailjske od cara Antioha zvanog od jednih Epifanos (prosvetljeni), a od drugih Epimanis (bezumni). Zbog velikih greha u Jerusalimu, a naročito zbog otimanja oko vlasti arhijerejske, i zločina, učinjenih prilikom tog otimanja, popusti Bog veliku bedu na sveti grad. Antioh htede pošto po to da nametne Jevrejima idolopoklonstvo jelinsko na mesto vere u jednoga živoga Boga, i činjaše sve u tome pravcu. Pomagahu tu njegovu misao i neki verolomni arhijereji i druge starešine jerusalimske. Jednom dođe sam car u Jerusalim i naredi, da svi Jevreji jedu svinjsko meso, protivno zakonu Mojsijevu. Jer jedenje svinjskog mesa beše očigledan znak, da se neko odrekao vere izrailjske. Starac Eleazar, sveštenik i jedan od sedamdeset prevodioca Starog Zaveta na grčki jezik, nije hteo jesti svinjsko meso. Zbog toga je bio mučen i u ognju spaljen. Vraćajući se u Antiohiju car uze sobom sedam sinova, zvanih Makaveji, i majku njihovu Solomoniju. Sedam braće Makaveja zvahu se: Avim, Antonin, Eleazar, Gurije, Evsevon, Alim i Markel. Na oči majke opaki car mučaše jednog po jednog sina, derući svakome kožu s lica i bacajući ih potom u oganj. Oni svi hrabro pretrpeše muke i smrt, no vere se svoje ne odrekoše. Najzad i majka, kada vide i svog poslednjeg trogodišnjeg sina u ognju, i sama skoči u oganj i izgori, predavši dušu Bogu. Svi postradaše za veru u jednog živoga Boga oko 180. godine pre Hrista.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 15940

TV Galaksija 32

Scroll to top