Nalazite se ovde:Naslovna » Екологија » Министарка енергетике Зорана Михајловић посетила Чачак

Министарка енергетике Зорана Михајловић посетила Чачак

Зорана Михајловић, министарка енергетике, развоја и заштите животне средине посетила је данас хидроелектрану „Електроморава“ у Овчар Бањи.
Како је рекла, разлог посете овој ХЕ је дуга традиција коју Србија има у производњи и извозу електричне енергије, и данашњем стању недостатка и увоза исте. „Стратегија Владе Србије и мој циљ као министра енергетике је да се почне са изградњом нових објеката, ревитализацијом и повећањем сбаге постојећих, и да тако Србија поново постане земља која ће извозити електричну енергију. То је оствариво, имајући у виду са којим потенцијалнима Србија располаже“, изјавила је Михајловићева, и навела да је посебно важно то што се опремањем и модернизовањем електрана смањују трошкови.

Директор ПД „Дринско-лимске хидроелектране“ Миодраг Читаковић, казао је да је ревитализацијом ХЕ „Овчар бања“ повећана снага за 25, што је веома значајно за овако малу електрану.

Говорећи о најављеној изградњи ХЕ на рекама Лим и Ибар министарка Михајловић је рекла да је за то неопходна анализа утицаја на животну средину. „Уколико анализа покаже да ће постојати проблем, учинићемо све да се тако нешто не гради, али за сада нема негативног утицаја на животну средину када су у питању поменуте ХЕ, као и неке друге које су у плану“, појаснила је она.

Том приликом је истакла да овај део Србије има велики потенцијал у обновљивим извиорима енергије, и да ће на сатстанку са градоначелником Чачка разговарати о коришћењу соларне енергије и о малим електранама.

Одговорајући на питања новинара о цени гаса, министарка Михајловић је изјавила да руски гас мора појефтини за 10% у односу на садашњу цену од 475 долара на 1000 кубика.

Министарка енергетике састала се данас и са градоначелником Чачка, мр Војиславом Илићем, и његовим сарадницима. На састанку су, како је истакао градоначелник, разматране значајне теме из области енергетике и заштите животне средине.
На састанку са градским руководством, Михајловићева је обећала улагања у енергану у чачанској фабрици хартије, као и помоћ Владе Србије у решавању проблема у овој фабрици. Тема данашњег састанка у кабинету градоначелника Чачка било је и унапређење рада регионалне депоније „Дубоко“ и превазилажење финансијских проблема, који оптерећују локалне самоуправе – кориснике депоније.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 31

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top