Nalazite se ovde:Naslovna » Економија » Олакшице за грејање од августа

Олакшице за грејање од августа

15. јул 2013.

Ивор: Б92
Министарка је рекла да је та уредба ступила на снагу 1. априла, што је било први пут у Србији да се донесе документ који помаже социјално угроженим потрошачима у коришћењу енергената.

Када је Уредба ступила на снагу, у пракси се видело где постоје проблеми и шта је потребно изменити, додала је Михајловић.

Она је изразила очекивање да ће Министарство финанасија позитивно одговорити на захтев Министарства енергетике да се енергетски заштићени потрошаци ослободе пореских такси да би стекли такав статус.

Михајловић је најавила да ће за два до три месеца бити расписан још један јавни позив за инвеститоре који су заинтересовани да улажу у обновљиве изворе енергије, и додала да ће до краја овог месеца у Ивањици бити потписани уговори између инвеститора, Министарства и локалних самоправа за изградњу малих хидро-електрана по основу јавног позива који је већ завршен.

Према важећој Уредби Владе Србије, енергетски заштићени потрошачи имају право да добију између 120 и 250 киловат сати бесплатне струје месечно, у зависности од броја чланова домаћинства, као и од 35 и 75 кубних метара гаса месечно током грејне сезоне.

Право да стекну статус енергетски заштићеног потрошача имају домаћинства са једним чланом која месечно примају до 12.900 динара, породице са два или три члана која зарађују до 18.786 динара месечно, четворочлане и петочлане фамилије са зарадом до 24.672 динара и домаћинства са шест и више чланова која примају до 30.558 динара месечно.

Тај заштићени статус, домаћинства могу и да изгубе, ако им је месечна потрошња струје и гаса 2,5 пута већа од лимита предвиђеног уредбом о енергетски заштићеном потрошачу.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24009

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top