Nalazite se ovde:Naslovna » Култура » Седма АНИМАНИМА

Седма АНИМАНИМА

28. август 2013.
Међународни фестивал анимираног филма АНИМАНИМА одржаће се ове године од 5. до 8. септембра у Чачку и биће то његово седмо издање. Фестивал се одржава под покровитељством Града Чачка и Министарства културе и медија Републике Србије, а организатор је чачански Дом културе. Већ на самом отварању, у ексклузивној пројекцији, публика ће моћи да види нови филм канадског оскаровца Криса Ландрета „Подсвесна лозинка“, који је овог јуна освојио Гран при најзначајнијег светског фестивала анимације у француском граду Ансију.
У такмичарском делу биће приказано 56 остварења из 22 земље, а о најбољим филмовима одлучиваће жири: аниматор из Швајцарске Жорж Швицгебел, продуцент из Италије Андреа Мартињони и редитељ из Белгије Марк Џејмс Ролс. Посебан такмичарски програм биће и конкуренција филмова за децу и младе. У жирију овог програма су Петра Злонога, аниматорка и редитељка из Загреба и њене колегинице из Београда, Ива Ћирић и Марица Кицушић. Кицушићева је и водитељ радионице анимираног филма под називом “Анимирај (се)!“, коју је подржала и чачанска Канцеларија за младе.
„Ретроспектива“ је резервисана за Едуара Салијеа, а филмови швајцарског маестра Швицгебела, биће приказани у програму „Портрет аниматора“. „Продавницу самоубистава“ је први дугометражни анимирани филм познатог француског редитеља Патриса Леконта и биће приказан у програму „Дуги метар“. „Савремена италијанска анимација“ је ревија филмова нове генерације италијанских аутора, Микелеа Бернардија, Доната Сансонеа, Игора Имхофа, Роберта Катанија и других.
Чланови главног АНИМАНИМИНОГ жирија одржаће и предавања, а једно од занимљивијих биће предавање Белгијанца Ролса, током кога ће открити професионалне тајне настајања филма „О, Вили…“. Овај филм овенчан је са неколико десетина признања, укључујући и Велику награду чачанског фестивала 2012. године.
Програм „Благо архива“, реализован у сарадњи са кинотеком „Лобстер Филмс“ из Париза, подсетиће љубитеље старих филмова на помало заборављеног мајстора раних комедија Чарија Бауерса. Филмска ревија канадског портала STASH спада међу најатрактивније фестивалске програме. Програм “Латинска Америка” ове највеће светске онлајн видеотеке анимације, специјалних ефеката и моушн дизајна, представља кратке анимиране филмове, ТВ рекламе, шпице и музички видео аутора из Бразила, Аргентине, Чилеа и Мексика. У оквиру пратећег програма организатри најављују изложбу радова Жан-Жака Ташђана, оснивача издавачке куће “La Chienne”, једног од пионира алтернативног стрипа осамдесетих година у Француској.

Уметнички директор АНИМАНИМЕ је Милен Алемпијевић интернет презентацији манифестације на адреси www.аниманима.орг. Проглашење најбољих филмова и пројекција награђених филмова је последњи програм завршне вечери, у недељу 8. септембра.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24419

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top