Nalazite se ovde:Naslovna » Култура » Биоскоп на отвореном: Филм о немачким конструкторима „биоскопа“

Биоскоп на отвореном: Филм о немачким конструкторима „биоскопа“

29. август 2013.

После три изузетно успешне пројекције, које су окупиле око 350 посетилаца, Културни центар „Лифт“ и Канцеларија за младе Чачак вас позивају да дођете на последњу пројекцију у оквиру циклуса филмова на тему модерне уметности. Пројекција ће се одржати у четвртак, 29. августа, од 21:00 h у дворишту Уметничке галерије Надежда Петровић. Биће приказан докуметарни филм “Браћа Складановски”, који говори о браћи Складановски, рођеним у Немачкој, који су једни од проналазача „биоскопа“ тј. ране верзије филмског пројектора. Макс и Емил Складановски важе за пионире немачког филма. Првог новембра 1895. два брата су у Берлину први пут приказала филмове својим биоскопом – једноставним пројектором. Публика је била одушевљена – у 15 минута, колико је трајала пројекција, видели су кенгура који боксује, децу која плешу и жонглера. Браћа Складановски и други су испрва документовали сцене свакодневице – аларм берлинске ватрогасне станице, долазак воза у станицу, делове опера и оперета.

Као и до сада улаз је слободан а за филм су обезбеђени титлови на српском. У случају кише пројекција ће се одржати у холу Галерије Надежда Петровић.

Биоскоп на отвореном се реализује у оквиру пројекта “Чачак – град младих” који спроводи Културни центар Лифт у сарадњи са Канцеларијом за младе Чачак, а финансира Министарство омладине и спорта.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24399

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top