Nalazite se ovde:Naslovna » Култура » Дани Мије Алексића у Горњем Милановцу

Дани Мије Алексића у Горњем Милановцу

Дани Мије Алексића у Горњем Милановцу

2. септембар 2013.

Културни центар у сарадњи са Општином Горњи Милановац, Југословенском кинотеком, Радио телевизијом Србије, Народним позориштем из Београда, Народним музејом из Крагујевца и Музејом позоришне уметности Србије од 6. до 30. септембра, представиће публикацију и организовати низ програма којима ће обележити деведесет година од рођења Мије Алексића.

Милосав Мија Алексић, позоришни, филмски и телевизијски уметник je рођен 26. септембра 1923. године у Горњој Црнући, а преминуо је у Београду 12. марта 1995. године.

Глумом се аматерски бавио још од гимназијских дана. Професионалну каријеру започео је у Народном позоришту у Крагујевцу, а члан Југословенског драмског позоришта постаје 1951. године. У Народно Позориште прелази 1965. где је и окончао своју позоришну каријеру. Играо је и у Атељеу 212, као и на другим сценама. Од 1977. године имао је статус слободног уметника.

Као и већина наших великих глумаца, сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Највећу популарност стекао је у серијама педесетих и шездесетих година двадесетог века. Свакако најпопуларније су емисије Весело вече“ (радио) и серије које је режирао Радивоје Лола Ђукић: „Огледало грађанина Покорног“, „Сервисна станица“, „Црни снег“, и „Музеј воштаних фигура“ (телевизија). Играо је у више од две трећине свих екранизација Нушићевих дјела, тако и своју прву филмску улогу полицијског писара у кратком филму “Мува”, редитеља Бранка Ћеловића.

У част великог уметника обележавање 90 година од рођења Мије Алексића започеће, у петак 6. септембра у 19 сати отварањем документарне изложбе фотографија и плаката, малог и великог формата, које су настале током снимања бројних Мијиних позоришних, филмских и телевизијских улога. Поставку допуњују личне ствари које је породица Мије Алексића уступила за ову изложбу. Експонати ће бити изложени у сва три галеријска простора Културног центра, а поставку ће у Модерној галерији представити Радослав Зеленовић, филски критичар и директор Југословенске кинотеке. Међу бројним гостима који су најавили долазак у Горњи Милановац су и: Младимир Пуриша Ђорђевић, најстарији активни српски редитељ, Дејан Савић, диригент и управник Народног позоришта у Београду и многи други.

Отварање изложбе употпуниће промоција публикације „90 година од рођења Мије Алексића“. Уследиће пројекција филма Радивоја Лоле Ђукића „Нема малих богова“ из 1961. године . Филм ће бити приказан од 20 сати у великој сали Културног центра (Дом културе).

Снимак представе Народног позоришта у Београду „Подвала“ у режији Јована Путника је у суботу од 20 сати, док ће у недељу 8. септембра бити приказан филм „ДР“ из 1962. године, који је режирала Соја Јовановић. Снимци емисија „Смехотворци – Мија“ из хумористичког програма РТС (РТБ, 1989) биће приказани у Модерној галерији у понедељак, односно у среду 11. септембра, од 20 сати.

До 30. септембра биће приказани и филмови: „Боксери иду у рај“ (Бранко Ћелович, 1967), „Човек из храстове шуме“ (Мића Поповић, 1964), „На место грађанине покорни“ (Лола Ђукић, 1964), „Танго Аргентино“ (Горан Паскаљевић, 1992), „Лето је криво за све“ (Младимир Пуриша Ђорђевић, 1961), „Биће скоро пропаст света“ (Александар Петровић, 1968) и „Мува“ (Бранко Ћеловић, 1950), као и одабране епизоде бројних хумористичких и драмских серија: „Рођаци“ (Здравко Шотра, 1970), „Докторка на селу“ (Драгослав Лазић, 1982), „Максим нашег доба“ (Здравко Шотра, 1968), „Десет заповести“ (Радивоје Лола Ђукић, 1970), „Самци“ (Александар Ђорђевић, 1986), „Кад сам био мали“ (Александар Антић, 1966), „Име и презиме“ (Мирјана Самарџић, 1966), „Разбрибрига“ (Динко Туцаковић, 1985), „Давно беше“, (Пеђа Обрадовић, 1993), „Месечев излазак“ (Едуард Галић, 1969) и „Фарса о Патлену“ (Јован Коњовић, 1970).

На деведесету годишњицу рођења Мије Алексића, 26. септембра у великој сали Културног центра (Дом културе) свечано ће бити отворен Други међународни фестивал кратког филма „Кратка форма“. На Фестивалу ће бити приказано 143 филмова које потписују аутори из 34 земаља света.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 23991

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top