Nalazite se ovde:Naslovna » Политика » Кабинет Градоначелника – саопштење

Кабинет Градоначелника – саопштење

Кабинет Градоначелника – саопштење

11. септембар 2013.

Кабинет Градоначелника

Чачак, 11.09.2013. године

Необавештеном делу Демократске странке – Градски одбор Чачак

Одговор на ваше обраћање медијима 10. септембра 2013. године

Већ у самом наслову, али и у још неким деловима вашег обраћања медијима примећујемо да значајне теме, као што су запошљавање и привлачење инвестиција користите у дневно политичке сврхе, а притом се види да поједностављено тумачите нашу тренутну реалност. Као што и сами наводите град Чачак посећују бројне стране делегације у циљу успостављања привредне и других потенцијалних видова сарадње тако да ваша оцена неспособности локалне власти не представља реално тумачење ствари. Самим тим што нас посећују бројне стране делегације видљиво је да је Чачак атрактивна и динамична средина за инвестирање. Такође у уводном делу вашег обраћања медијима наводите паушалан податак о тренутној стопи незапослености на територији града Чачка, која је значајно мања од оне коју ви наводите.

У вашем првом питању се уочава непознавање функционисања локалне самоуправе, као и делокруга рада градских управа. Што се тиче Градске управе за локални економски развој, она ваљано обавља широки дијапазон веома сложених послова.

У вашем другом питању наводите да инвестиције заобилазе наш Град и да је последњи такав пример немачки Лидл. За вашу информацију у претходних годину дана реализоване су три значајне инвестиције: ХИ Први мај Чачак, Chips Way доо Чачак и Словас, где су страни инвеститори имали браунфилд инвестиције. Морамо вас подсетити да је за време док је Демократска странка, као водећа била на власти, донет Закон о приватизацији који је упропастио и уназадио бројна чачанска предузећа.

У вашем трећем питању потпуно паушално наводите да не постоји сарадња између града Чачка и ресорних Министарстава Владе Републике Србије. Подсетили бисмо вас да је пре само пар месеци Чачак у истом дану посетило четири министра и да су реализовани бројни састанци на релацији Град – Министарства. За претходних годину дана град Чачак је аплицирао за средства код више Министарстава и добио је од њих преко 100.000.000 динара.

У вашем четвртом питању такође нетачно наводите да град Чачак преко надлежних градских управа не конкурише за средства ЕУ, нити других међународних организација. Град Чачак редовно аплицира на свим објављеним јавним позивима који се односе на локалне самоуправе, а тренутно је у програму Exchange 4 аплицирао са три предлога пројекта, односно за сваку од тема предвиђених овим програмом (примарна селекција отпада, брига о старим лицима и управљање имовином).

Што се тиче ваше констатације да Чачак нема инфраструктурне услове за долазак инвеститора, поново нас чуди ваше незнање. Ако се на нечему радило у претходном периоду то је било стварања инфраструктурних услова за привлачење инвестиција, али и за лакши живот наших суграђана. Невероватно нам је да нисте упознати колико су одмакли радови на коридору 11, као и да је у току планирање тзв. Моравског коридора (Појате-Прељина). Такође требало би да знате и да је конверзија војног аеродрома Лађевци у мешовити аеродром Морава далеко одмакла и да активно учествујемо како у конверзији, тако и у оснивању пратећег карго центра.

Mорамо вас подсетити да је тренутна власт Чачка урадила пуно за младе у Чачку: основана је и функционише Канцеларија за младе, започета изградња основне и средње музичке школе, реализован одређен број активности у Научно технолошком парку Чачак, реализовани су програми подршке спортским организацијама и удружењима, а град Чачак је редовно био покровитељ свих манифестација за младе. Када је реч о „свадбама, сахранама и славама“, само сте у последњих 15 дана у Чачку имали одржавање Забавних игара на води, долазак Милорада Чавића и промоцију пливања, Фестивал Јаракова гитара у џез, класичној и рокенрол гитари и Међународни фестивал анимираног филма Аниманима… Али вас очигледно више интересују „свадбе и сахране“, пошто није било значајнијих „крсних слава“ у овом периоду, па зато и нисте обавештени.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24407

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top