Nalazite se ovde:Naslovna » Политика » ГрО ДС Чачка о дискриминацији студената струковних студија

ГрО ДС Чачка о дискриминацији студената струковних студија

ГрО ДС Чачка о дискриминацији студената струковних студија

7. октобар 2013.

Поводом усвајања Одлуке о финансијској подршци ученицима и студентима на 19. Скупштини Града Чачка, ГрО ДС доноси следеће саопштење:Дискриминација студената струковних студијаДоношењем Одлуке на основу гласова владајуће већине, а на предлог Комисије за финансијску подршку коју именује Градоначелник, извршена је дискриминација према успешним студентима струковних студија којима је одузето право на стипендије. Овим су као и много пута до сада у многим областима одборници из редова странака локалне власти показали непознавање организације високог школства у Србији ускладјеног са Болоњским концептом. Нарочито је поражавајуће мишљење Комисије да ова одлука треба да задржи висок ниво и високе критеријуме тако да струковне студије не треба да буду предмет финансијске подршке локалне самоуправе. Са друге стране Закон је дозволио да кандидати са завршеним специјалистичким струковним студијама (240 ЕСП бодова) могу бити директори јавних предузећа и професори средњих школа. Све анализе говоре у прилог томе да ће Србији у будућности требати много више стручњака струковних студија који треба да овладају практичним знањима и да се одмах по завршетку студија укључују у процес рада од академских који овладавају теоријским знањима и чије усавршавање у научним и развојним институцијама много дуже траје. Уосталом то показују и искуства најразвијенијих земаља света, као на пример Немачке где 80 % од укупног броја студената чине студенти струковних студија.

Овом Одлуком поништен је и рад најстарије високошколске установе у Чачку и Западној Србији, Високе школе техничких струковних студија која сада има 1500 студената и спада у групу најбољих Високих Струковних школа у Србији. Измене Закона о високом образовању који је у процедури предвидја уводјење и мастера струковних студија, што указује на потребе за овим кадровима. Одборници ДС-а су и раније указивали на овај пропуст, а постојало је обећање Градоначелника да ће се то исправити, али од тога ништа, његова Комисија то није уважила. Имамо обавезу да заштитимо права младих људи, студената струковних студија да им се омогући равноправна утакмица на тржишту знања.

На слажемо са ни са Одлуком у делу да се финансирање студената односи само на оне студенте који студирају на високошколским установама које се финансирају из буџета Републике Србије јер новац који се даје из локалног буџета је новац свих пореских обвезника, па и оних чија се деца школују на приватним школама акредитованим према истом закону. Такодје поставља се и питање колико од тих успешних младих људи који се стипендирају своју каријеру наставља у Чачку. Да би скинули одговорност са себе локална власт се побринула и у Члану 18. ове Одлуке стоји да нико ко се у року од 30 дана по завршетка студија не запосли у Чачку, нема обавезе враћања стипендије. Отворено питамо Градоначелника колико се младих људи који су добијали стипендије Града Чачка и запослило у Чачку по завршеним студијама или још конкретније колико је нових радних места локална власт на чијем челу се он налази обезбедила нових радних места за успешне младе људе ?

Информативна служба Градског одбора Демократске странке Чачак

 

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24002

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top