Nalazite se ovde:Naslovna » Политика » Градски одбор ДС-а о новим мерама Владе Србије

Градски одбор ДС-а о новим мерама Владе Србије

Градски одбор ДС-а о новим мерама Владе Србије

11. октобар 2013.

Ко преживи причаће

Најновије мере које је најавила Влада Републике Србије, а које треба да утичу на економски опоравак су још једна потврда да не постоји визија власти у ком смеру и куда треба да иде Србија, а нарочито како да изадје из кризе. Као главне мере наводе се увођење солидарног пореза , односно смањење плата у јавном сектору које су веће од 60 хиљада динара и повећање ниже стопе пореза са 8 на 10 процената. Јасно је да Влада нема никакав план јер су тако повећани намети привреди и грађанима у виду ПДВ-а, акциза, пореза на добит и пореза на имовину, док су им истовремено смањени приходи кроз реално смањење плата и пензија због инфлације. Таквим мерама Влада је већ присвојила добар део пореза на доходак грађана од локалних самоуправа, држи највише цене горива у региону, до сада је задужила Србију за више од 6 милијарди евра. Резултат тих мера је најбржи раст јавног дуга у Европи и рупа у годишњем буџету од 2 милијарде евра.

Ту владу чине они исти људи и странке који су најављивали 100 милијарди евра улагања у Србију, да се никада неће одрећи Косова и српског народа који тамо живи, који су махали џаковима и оптуживали за изборну крадју. Сада зачудјено констатују колико људи ради у јавном сектору, а при том не кажу колико су они својих чланова и симпатизера запослили у протеклих годину и по дана. Ова Влада је правдајући своју неспособност тврдила да је ДС довела Србију до ивице банкрота, а онда су задужили земљу за додатних шест милијарди евра у року од годину и по дана са перспективом нових и још већих задуживања.

Министар финансија најављује да ће потрошачка корпа која сада вреди 65 хиљада динара поскупети 450 динара, али није рекао како доћи до 65 хиљада динара и колико породица у Србији то данас може. Једна од најављених мера је и смањење субвенција јавним предузећима које без тога једноставно неће моћи да функционишу. Сведоци смо на локалном нивоу да и поред свих мера које су предузете, од повећања цена услуга комуналних предузећа и субвенција које се дају по више основа, политичким запошљавањима предимензионисана локална јавна предузећа имају константне и тешко решиве проблеме. Финансијска дисциплина као једна од мера опоравка тешко да ће дати ефекте јер је привреда толико ослабила да ће бити по оној народној „из празне се не пуца“.

Очигледна је намера странака републичке власти да све оно што нису успеле деведесетих година да униште хиперинфлацијама, санкцијама и ратовима учине данас мерама који ће Србију довести на ниво економског краха и банкрота, ламентирајући над сопственом судбином како им је опет неко други крив и како је то једини сценарио који у перспективи у Србији може омогућити економски опоравак. Ко преживи причаће.

Информативна служба Градског одбора Демократске странке Чачак

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24407

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top