Nalazite se ovde:Naslovna » Култура » „Надежда и савременици“ у Ужицу

„Надежда и савременици“ у Ужицу

„Надежда и савременици“ у Ужицу

15. октобар 2013.

У Народом музеју у Ужицу поводом Дана града, 9. октобра, отворена је изложба “Надежда и савременици” из збирке Уметничке галерије „Надежда Петровић“ која представља 15 аутора са 22 рада.

У присуству бројних званица из земље и иностранства изложбу су отворили директор Народног музеја Ужица господин Никола Гогић, директор Уметничке галерије „Надежда Петровић“ госпођа Милица Петронијевић и Градоначелник Ужица, господин Саша Милошевић.

Збирка „Надежда и савременици“ је прва збирка настала у фонду Уметничке галерије “Надежда Петровић”. Смештена је у временски оквир 1900 – 1950. године, а чине је слике Надежде Петровић и слике њених савременика, у овом случају аутора рођењем или уметничким стварањем блиских времену стваралаштва Надежде Петровић. Историјски и уметнички гледано, у збирци су заступљени аутори који су на почетку прошлог века били иницијатори промена и језгро српске модерне. Збирку чини 48 слика од 25 аутора. Најзначајнији аутор у збирци свакако је Надежда Петровић, а ту су и радови великих имена српске ликовне сцене прве половине 20. века: Никола Бешевић, Бета Вукановић, Ана Маринковић, Живорад Настасијевић, Лепосава Бела Павловић, Васа Поморишац, Иван Радовић, Боривоје Стевановић, Видосава Ковачевић, Сава Шумановић…Они су истовремено и репрезенти нових уметничких идеја донетих са студија из Минхена и Париза – експресионизма, импресионизма, пленеризма, конструктивизма, симболизма, сецесије, интимизма, поетског реализма…

У изложбеном простору ужичког Народног музеја представљено је 15 аутора са 22 рада. Овај избор указује на водеће ауторе, главне смерове и домете српског сликарства на почетку прошлог века, истовремено афирмишући напоре Народног музеја Ужице и Уметничке галерије „Надежда Петровић“ на презентацији српске уметничке сцене прве половине 20. века и њиховој мисији на ширењу опште културне, просветитељске и едукативне мисије.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 23967

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top