Nalazite se ovde:Naslovna » Култура » Промоција Дисове поезије у Републици Српској

Промоција Дисове поезије у Републици Српској

Промоција Дисове поезије у Републици Српској

15. октобар 2013.

У Националној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бања Луци успешно је 10. и 11. октобра 2013. године Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ представила своја издања и позитивна искуства на чувању завичајне баштине. Под називом „Дис у гостима“ промовисана је књига Дисових сабраних песама „Са заклопљеним очима“, чији је издавач чачанска библиотека, као и филм „Дис и његова Пролећа“. Госте и бројну публику најпре је поздравила директор Националне и универзитетске библиотеке Љиља Петровић Зечевић, нагласивши да је ово први сусрет две установе, али и песника Диса са бањалучким поклоницима поезије.

О животу родоначелника српске модерне који је био један од највише објављиваних песника у босанско-херцеговачкој периодици у периоду од 1906. до 1914. године, говорила је Даница Оташевић. Стихове је  казивао бањалучки глумац Стеван Шербеџија, а водитељ је била Тања Стругар Трифуновић, песникиња и библиотекар града домаћина. Песме Владислава Петковића Диса окупиле су и ученике Гимназије. Промоцију је пратила и видео-презентација посвећена Дису и јубиларној манифестацији која је од марта до маја одржана у Чачку. Искуство чачанских библиотекара на прикупљању, чувању и публиковању завичајне грађе послужиће колегама из Републике Српске да поставе темеље завичајности. О позитивним искуствима рада у Завичајном одељењу Градске библиотеке и размерама завичајности и бриге за локалну баштину говорили су Даница Оташевић, директор, и Александар Вукајловић, библиотекар- информатичар. Овом скупу осим библиотекара присуствовао је и потпредседник Републике Српске др Емил Влајки, који се посебнио интересовао за чување и доступност видео грађе, као и књижевник Ранко Рисојевић. Овом приликом Чачани су упознали и конзула Србије у Бања Луци господина Владимира Николића коме су, као обожаваоцу Дисове поезије, поклонили књигу „Са заклопљеним очима“.

Дводневно гостовање у Бања Луци, које је обезбеђивањем превоза помогао града Чачак, било је вишеструко корисно за обе библиотеке, а договорени су и други видови сарадње.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24009

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top