Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » Израда стандарда за плућну функцију

Израда стандарда за плућну функцију

2. новембар 2013.

Друштво за права деце са астмом „Дашак“ и компанија Vip Mobile покренули су заједнички пројекат са циљем испитивања плућне функције деце у Србији, а резултати мерења омогућиће да се израде стандарди параметара у нашој земљи, што ће увелико помоћи дијагностику плућних болести код наш е деце. Тим поводом у Основној школи „Милица Петровић“ у Чачку представљен је пројекат „Испитивање плућне функције деце Србије“.
Како наша земља до сада није имала стандарде за плућну функцију ни деце ни одраслих, тако да су уместо локалних коришћени стандарди утврђени на нивоу Европе. Ови стандарди су направљени на основу мерења висине, тежине и плућне функције деце из других европских земаља, али ти подаци не одговарају траженим параметрима наших најмлађих, те је управо значај овог пројекта у успостављању стандарда плућне функције у Србији, који би омогућио увид у респираторно здравље наше деце и знатно олакшао постављање дијагнозе.
Пројекат „Испитивање плућне функције деце Србије“ реализује се уз подршку Министарства здравља и Министарства просвете, науке и технолошког развоја.
Чачак је један од осам градова, поред Београда, Новог Сада, Панчева, Ужица, Крагујевца, Шапца, и Ниша у којима је вршено испитивање плућне функције деце. У току ове недеље, у сарадњи са врсним пулмолозима из Чачка, међу којима је и  др Слободан Гујаничић педијатар пулмолог, организована су мерења у Основној школи „Милица Павловић“.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24407

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top