Nalazite se ovde:Naslovna » Економија » САЈАМ СА УКУСОМ И МИРИСОМ СРБИЈЕ

САЈАМ СА УКУСОМ И МИРИСОМ СРБИЈЕ

10. новембар 2013.

САЈАМ СА УКУСОМ И МИРИСОМ СРБИЈЕ

 

8. САЈАМ ЕТНО ХРАНЕ И ПИЋА

УТЕМЕЉЕЊЕ РОБНЕ МАРКЕ ЕТНО ПРОИЗВОДА

 


2629.11.2013.

 

Хала 3 Београдског сајма

 

 

Сајам етно хране и пића је стекао углед као највећа смотра произвођача традиционалних производа намењених тржишту у региону. Сајам етно хране и пића представља храну и пиће са ужих географских подручја, која се прави по посебној рецептури и у ограниченим количинама за тржиште, опрему за производњу и чување етно хране, акредитоване лабораторије за тестирање квалитета хране и сл.

 

Покровитељство и материјална подршка Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије које је Сајам етно хране и пића ставило на листу догађаја од прворазредног значаја за спровођење своје политике подршке произвођачима традиционалних производа, доказује вредност ове манифестације. Већ по традицији, значајну улогу у окупљању и представљању излагача имају и регионалне привредне коморе, задружни савези, локалне самоуправе, удружења произвођача

 

Оваква концепција и програмско-логистичка подршка чврсто дефинишу основну идеју водиљу Сајма етно хране и пића – УТЕМЕЉЕЊЕ РОБНЕ МАРКЕ ЕТНО ПРОИЗВОДА. Ради се о обезбеђивању не само тржишних и маркетиншких него и институционалних услова да бројни традиционални, аутохтони и производи са географским пореклом из наших крајева, готово по правилу органски, најчешће припремани у складу са вековном традицијом и изворним, оригиналним укусима и квалитетом, постану признате робне марке и значајни извозни артикли, брендови способни да на прави начин пронађу пут до тржишта и тамо о(п)стану.

 

Током протеклих седам година, колико постоји са оваквим концептом, Сајам етно хране и пића је, окупљајући и промовишући произвођаче који производе храну и пића по традиционалним рецептима и на традиционалан начин, специфичан за ужа географска подручја, као и нове производе који поштују корене и традицију ових простора, представио велики број производа из категориј: пецива, хлеба, пита, колача, сувомеснатих производа, ајвара, киселе зимнице, млечних производа – разних врста сирева, кајмака, меда, џемова, слатка,  вина, ракија, сокова и чајева, са посебним нагласком на неким већ заборављеним, мало познатим или изразито локалним специјалитетима, попут спрже, вурде или жмуља. Списак се не завршава ни кад му се додају неки, маркетиншки већ експонирани производи, као што су, на пример, препеличја јаја, пужеви, нојево месо, тартуфи у меду, који представљају онај иновативни фактор у овдашњој кулинарској традицији.

 

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24399

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top