Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » ОСВЕШТАНИ ТЕМЕЉИ ЦРКВЕ У ВЕЛЕРЕЧИ

ОСВЕШТАНИ ТЕМЕЉИ ЦРКВЕ У ВЕЛЕРЕЧИ

12. новембар 2013.

Јуче су освештани темељи будуће црке Светог Методија Патарског у горњомилановачком насељу Велереч.

Темеље нове цркве освештао је Његово преосвештенство Епископ Шумадијски и администратор епархије Жичке господин Јован уз саслужење свештенства. У име Владе Републике Србије говорио је директор Владине канцеларије за сарадњу са црквама и верским заједницама др Милета Радојевић. Поред многобројних донатора, представника привреде, политичких партија и организација, међу почасним гостима били су и мр Драган Гачић, директор Историјског архива Београда и Дејан Томашевић подпредседник Кошаркашког савеза Србије.

Чланови Одбора за изградњу будуће цркве посебно су истакли и захвалили се на одзиву и учешћу многобројних мештана Велеречи у организационим пословима приликом припреме овог веома важног догађаја за ово приградско насеље. Према динамици градње, планирано је да црква буде завршена у 2015.години, иначе јубиларној години за цео рудничко-таковски крај, када ће свечано бити облежено два века од подизања Другог српског устанка у Такову.

Поред донатора, помоћ у градњи црке јуче је окупљеним мештанима свесрдно обећао и директор владине канцеларије за сарадњу са црквеним и верским заједницама, како би се и на овај начин обележио веома важан историјски и устанички датум за Србију. Позивом за донирањем у новчаним средствима, грађевинском материјалу, радној снази и другим потребама при градњи, одазвали су се многобројни добротвори који су са вером у срцу подржали мисију градње цркве и дали свој допринос, а међу најистакнутијима су били господин Живко Царевић из Велеречи који је поклонио парцелу за изградњу Цркве, Општина Горњи Милановац, Електродистрибуција, ЈП за путеве, Јавно комунално предузеће, грађевинско предузеће „Свин“, фирма „Интерплет градња“, стоваришта „Храст“ и „Домарди“, појединци Мићо Татовић, Зоран и Милан Петровић из Мајдана. Црквена општина из Прељине поклонила је црквено звоно.

Свима присутнима своја фолклорна умећа приказали су фолклорци КУД-а Шумадија са приказом игара са Рудника.

Представници Одбора за градњу овом приликом позвали су све људе добре воље који желе да помогну градњу ове цркве да могу да се обрате председнику месне заједнице Велереч Бранку Филиповићу или да у складу са својим могућностима уплате новчана средства на текући рачун црквене организације општине Горњи Милановац – за градњу цркве Св. Методија Патарског у Велеречи 155-24-501-33.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24407

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top