Nalazite se ovde:Naslovna » Култура » НОВИ КОНЦЕПТ ПОЕТСКОГ ПРОГРАМА ЈЕЛЕНЕ ЛУКИЋ

НОВИ КОНЦЕПТ ПОЕТСКОГ ПРОГРАМА ЈЕЛЕНЕ ЛУКИЋ

9. децембар 2013.

Књижевница Јелена Лукић је рођена је у Чачку, а одрасла у Ужицу где и данас живи. Након завршене ужичке Гимназије одлази на студије филозофије у Београд где почиње да пише поезију, прозу, драму. Иако вишеструко талентована, Јелена је током деведесетих писала углавном прозу, а резултат су збирке кратких прича „Пред одлазак у камин“ (1994) и „Плагијат, преписано од живота“ (1997). Након њих, уследили су и романи „Есцајг за телетину“ (2003), „Стопало кинеске жене“ (2005) и „Седам светских чуда“ (допуњено издање „Есцајга за телетину“) (2005). За прозу је више пута награђивана, код нас и у окружењу. Јелена је ауторка драма „Критика чистог ума на балкански начин“ (изведене у Бечу 2001. године) и „Сава Рака Тину“, текста представљеног публици у Народном позоришту у Ужицу, 2010. године.

Рукописом „Како смо се играли са покојном баком“ победила је на конкурсу 39. Дисовог пролећа и освојила награду Млади Дис за 2002. годину.  Јелена Лукић је нови концепт поетског програма представила у поетско-винском кабареу под називом „Кад се врати Розмари“ . Поезија Јелене Лукић, настала у периоду од 1994. до 2013. године „оживљена“ је позоришним елементима и на тај начин је добила један нов живот. „Кад се врати Розмари“ је први књижевни програм који је на редовном репертоару Народног позоришта у Ужицу и уопште први поетски програм који је на репертоару неког професионалног позоришта у Србији.

Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ организује дружење са Розмари у поетско-винском кабареу „Кад се врати Розмари“ у среду, 11. децембра у 19 часова у Клубу Дома културе, а у оквиру програма прославе Дана Чачка.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 23672

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top