Nalazite se ovde:Naslovna » Куда вечерас » ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ ИГОРА ТОХОЉА У ГАЛЕРИЈИ „РИСИМ“

ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ ИГОРА ТОХОЉА У ГАЛЕРИЈИ „РИСИМ“

16. децембар 2013.

У оквиру филмског програма Уметничке галерије “Надежда Петровић“ у централном простору Галерије “Рисим“, 17. и 24. децембра са почетком у 20 часова одржаће се ретроспектива документарних филмова редитеља и продуцента Игора Тохоља из Београда.

Игор М. Тохољ је рођен у Београду 1968. године. Започео своју филмску каријеру као члан неколико најзначајнијих филмских друштава у бившој Југославији и касније, у Академско филмском центру, током 80-­их. Студирао је социологију и завршио филмску и ТВ монтажу на Факултету драмских уметности у Београду. Добитник је награде „Славко Воркапић“ за најбољег студента у генерацији 2000. Објављује есеје из филмске естетике и теорије часописима „Филаж“ и „Camera Lucidа“. Редитељ је више од 20 документарних и експерименталних филмова који су приказани и награђивани на фестивалима и ретроспективама у земљи и иностранству. Продуцент је неколико документарних филмова, као оснивач продуцентске куће „Zero“ од 2008. и 10 документарних филмова током Регионалне радионице антрополошког филма „Паметник“ 2008-2012. Члан је секције редитеља документарног филма Академије филмске уметности и науке Србије – АФУН и Уметничког савета Филмског центра Србије од 2012.

У уторак, 17. децембра у 20 часова, прве вечери ретроспективе, биће приказани филмови:

1. Тачка прекида / The Br(e)aking point, из 2008. је документарац о херојима из стварног живота, који се у свакодневном послу суочавају са могућношћу да одузму нечији живот, без праве шансе да реагују, након чега су тешко способни да живе без горког осјећаја кривице. Он истражује дубоке трауме које погађају машиновође, настале усљед свакодневних несрећа прелажења преко људи на жељезничким шинама. Неки од њих су прегазили преко 20 људи током своје каријере, од чега су већина били случајеви самоубиства. Неки од протагониста су у пензији, док други и даље возе жељезничким пругама, у потрази за свакодневним миром.

2. Физички феномен: Тачка прекида 2/Physical phenomena: The Br(e)aking point 2, из 2011. године.
Саша Лазеревић је само једна од жртава које су захваљујући провиђењу преживеле гажење на железничкој прузи, у несрећи у којој је погинуо његов колега. Његов поглед на живот је обележен овом трагедијом, иако се у потпуности рехабилитовао. Ипак, он често себи поставља питања која оптерећују и починиоца и жртву до краја живота…

3. Шта недостаје на овој слици? / What’s missing in this picture?, из 2012. године.
Народ из места у околини планине Фрушка Гора у Срему – Војводина, сваких неколико деценија се суочава са ратовима и социо-економским превирањима. Исто је и сада, у такозваном транзиционом периоду. У њиховом суседству постоји огромна јама пуна воде, и њихове судбине су на неки начин повезане са њом, као посљедица растуће моћи мултинационалних компанија које се шире доносећи смрт.

Филмови су вишеструко награђивани на домаћим и светским филмским фестивалима.

Гост вечери биће аутор, Игор Тохољ и публика ће бити у прилици да кроз разговор са гостом детаљније упозна стваралаштво овог истакнутог редитеља и продуцента документаристе.

Улаз je слободан.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24407

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top