Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » ГОДИШЊИЦА УПОКОЈЕЊА ЕПИСКОПА ЖИЧКОГ ХРИЗОСТОМА

ГОДИШЊИЦА УПОКОЈЕЊА ЕПИСКОПА ЖИЧКОГ ХРИЗОСТОМА

18. децембар 2013.

На празник Преподобног Саве Освећеног пре годину дана, у Епископском двору у Краљеву упокојио се у Господу Његово Преосвештенство Епископ жички господин Хризостом.

Епископ Хризостом (Столић) је рођен 1939. године у Руми, где је завршио основну и средњу школу. По завршетку средње школе одлази у манастир Дечане, где је замонашен и рукоположен у чин јерођакона и јеромонаха од стране тадашњег епископа рашко-призренског Павла. 1966. године одлази у Америку, где је на Богословској академији Свете Тројице у Џорданвилу дипломирао из литургијског богословља. По завршеним студијама служио је као парох у српским храмовима у Чикагу и околини. У манастиру Хиландар, на Светој Гори провео је двадесет година. Ту је произведен у чин архимандрита од стране цариградског патријарха Димитрија. Био је први епистат (протос) Свете Горе у два наврата. У манастиру Хиландару је вршио дужност библиотекара.  Плод његовог рада у библиотеци јесте књига Светачник, у два тома, коју је написао и објавио на српском језику, а на основу које је, по његовом благослову, настала и емисија Светачник, која се емитује на ТВ „Галаксија 32“. Приредио је и Литургију светог апостола Јакова.

Архимандрит Хризостом је био епископ западноамерички од 1988. до 1992. године, а затим је изабран за епископа банатског. Године 2003. изабран је за епископа жичког. Устоличење у трон епископа жичких у манастиру Жичи извршио је патријарх српски Павле. Епархија је у време његовог епископствовања добила нови Епархијски центар у Краљеву. Обновио је запустеле манастире и осветио многе нове цркве. У Епархији жичкој владика Хризостом је обновио предратни часопис Жички благовесник и покренуо издаваштво, објављујући издања литургијске, богословске и историјске садржине.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24407

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top