Nalazite se ovde:Naslovna » Здравство » ДЕЦА У СРБИЈИ СВЕ МАЊЕ ФИЗИЧКИ АКТИВНА

ДЕЦА У СРБИЈИ СВЕ МАЊЕ ФИЗИЧКИ АКТИВНА

20. децембар 2013.

Према резултатима анкетирања скоро 3000 ђака седмих разреда у Србији у оквиру програма „Здраво Растимо“, само једно од петоро деце се у довољној мери бави спортом, једна трећина ђака више од два сата дневно проведе на интернету, док 8 процената ученика има мање од три оброка дневно. Лоше навике у исхрани, недостатак времена и доступност брзе хране често доводе до гојазности и здравствених проблема који погађају све млађу популацију. Деца све већи део свог времена проводе седећи, док се физичке активности често своде само на час физичког у оквиру школског наставног програма. Програм „Здраво Растимо“ представља један од начина да се ученици седмих разреда основних школа упознају са принципима здраве исхране и значајем физичке активности.
Резултати анкете, коју је у оквиру програма „ЗдравоРастимо“ радило скоро 3000 ученика седмих разреда широм Србије, а коју су спровеле компанија Nestlé Adriatic и агенција IPSOS, указују на то да више од четрвтине испитане деце верује да је гојазно, док је чак 13 процената на дијети или на друге начине покушава да смањи телесну тежину.
Анкета је показала и да се само једна петина деце бави физичком активношћу у мери која је препоручљива за овај узраст, а скоро половина испитаних ученика дневно проводи два сата, или више, испред ТВ екрана. Поред тога, једна трећина седмака више од два сата слободног времена утроши играјући видео игрице, док исти проценат деце проведе два, или више сати на интернету, сурфујући, на Фејсбуку и другим друштвеним мрежама.
Питања о навикама у исхрани на која су одговарали основци су показала и да више од половине испитане деце има мање од 5 оброка дневно, док 8 процената основаца има мање од 3 оброка на дан. Скоро 40 процената испитаних основаца не сматра житарице једном од основних намирница у исхрани.
Анкета спроведена на почетку програма обухватала је тест знања и навика у исхрани и понашању, а учествовале су по три школе из Београда, Новог Сада, Крагујевца, Ниша, Зрењанина, Чачка, Крушевца, Сомбора и Новог Пазара.
Програм едукације и материјале у оквиру пројекта „ЗдравоРастимо“ осмислили су стручњаци и нутриционисти у сарадњи са компанијом Nestlé.
Програм „ЗдравоРастимо“ се спроводи трећу годину за редом у сарадњи Атлетског савеза Србије и компаније Nestlé, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства омладине и спорта.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24399

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top