Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА ДАНАС СЛАВИ БЛАГОВЕСТИ

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА ДАНАС СЛАВИ БЛАГОВЕСТИ

7. април 2014. године Српска православна црква прославиће данас празник Благовести, у помен на догађај када је Арханђео Гаврило јавио Пречистој Девици Марији да ће родити сина којем ће дати име Исус.Пола године пошто је првосвештенику Захарији пројавио да ће у дубокој старости добити сина који ће бити Господњи Претеча /Свети Јован Крститељ/, Арханђео Гаврило јавио се Пречистој Девици Марији у Назарету, поздравивши је речима: „Радуј се, благодатна! Господ је с тобом, благословена си ти међу женама“!

Зачуђеној и уплашеној Деви арханђео објашњава необичан поздрав: „Не бој се, Марија, јер си нашла благодат у Бога! И ево зачећеш и родићеш сина и наденућеш му име Исус. Он ће бити велики и назваће се Син Вишњега и даће му Господ Бог престо Давида, оца Његовог. И цареваће над домом Јаковљевим вавијек и царству Његовом неће бити краја“.

На Маријино питање како ће то бити када она не зна за мужа, арханђео Гаврило одговара: „Дух Свети доћи ће на тебе и сила Вишњега осениће те; зато и оно што ће се родити биће свето и назваће се Син Божји“.

Благовести спадају у ред Богородичних празника, у црквеном календару је означен црвеним словом и непокретан је.

 

O autoru

Broj objavljenih članaka : 23708

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top