Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » ВЛАДИКА ЈОВАН СЛУЖИО У ЦРКВИ У КАТРЗИ

ВЛАДИКА ЈОВАН СЛУЖИО У ЦРКВИ У КАТРЗИ

28. април 2014.

 Мошти Свете Петке су већ пет дана изложене у цркви Светог Архангела Гаврила у Катрзи, где је јуче, на Томину недељу, служио Епископ шумадијски и администратор Епархије жичке господин Јован. Велики број верника је претходних дана посетио ову цркву, у којој ће мошти боравити још данас, а сутра ујутру ће бити изложене у манастиру Вољавча. Након тога биће испраћене у манастир Фенек, који је и посвећен Преподобној мати Параскеви, одакле су и донете.

На вечерњој служби на којој је саслуживао велики број свештеника, Владика Јован је читао акатист Светој Петки, а затим су читане молитве за оне који немају порода и Јеванђеља. Иначе, акатист или несједална песма (grčki – Ακαθιστος, (слушати) стојећи на ногама) је химна благодарности која се састоји од 24 песме – 12 кондака и 12 икоса.

Владика је одржао беседу у којој је говорио о значају присуства моштију Свете Петке у цркви у Катрзи и о значају ове светитељке за српски народ, као и важности искрене вере, осећања заједништва и међусобног разумевања.

О нераскидивој вези ове светитељке са православним Србима и значају који она има за српски народ, говори и начин на који је кнегиња Милица, тада већ монахиња Евгенија, заједно са Ефимијом (пре монашења Јелена, удовица кесара Јована Угљеше Мрњавчевића, некадашњег господара Сера, иначе стрица Краљевића Марка) у време турског прогона и злостављања српског народа, успела да убеди турског султана Бајазита I да јој дозволи да из Видина понесе у Србију мошти Преподобне мати Параскеве.

У цркву у Катрзи нису могли да стану сви који су који су желели да се поклоне моштима Свете Петке. Велики број верника стајао је у поворци која се протезала и изван црквене порте, стрпљиво чекајући да целива мошти Преподобне мати Параскеве и да прими благослов.

 

O autoru

Broj objavljenih članaka : 23678

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top