Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ ФОРМИРАНЕ КОМИСИЈЕ ЗА ЕВИДЕНЦИЈУ ПОСЛЕДИЦА ПОПЛАВА

У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ ФОРМИРАНЕ КОМИСИЈЕ ЗА ЕВИДЕНЦИЈУ ПОСЛЕДИЦА ПОПЛАВА

18. мај 2014.

– Вода се повлачи у корита, ситуација се полако стабилизује, ангажованом људству и грађанству треба одмор, док посао за тешке машине и опрему тек предстоји на отклањању и санирању штета, рекао је председник општине и командант општинског Штаба за ванредне ситуације Милисав Мирковић на данашњој редовној седници овог тела. Према његовим речима формиране су три општинске Комисије (у прилогу су решења) које ће од сутра бити на терену и то:

  • комисија за евидиенцију клизишта и процену штете проузроковане клизиштима и поплавама,

  • комисија за евиденцију оштећених улица, путева и мостова и

  • комисија за евиденцију оштећеног пољопривредног земљишта.

Комисије су по решењу Председника општине дужне да изврше своје задатке до 23.маја, када ће општински Штаб имати стручно обрађене извештаје са евидентираним оштећењима и процењеном штетом на подручју читаве општине. У исто време деловаће и две радне групе које ће координирати поверне послове чланова комисије на сеоском и градском подручју.

Што се тиче тренутних инфраструктурних проблема, још увек поједина места немају проходне локалне и некатегорисне путеве, али су тешке машине на терену и раде даноноћно на отклањању препрека и оспособљавању путева за саобраћај, док су главни путни правци за Београд, Крагујевац и Чачак потпуно нормализовани за саобраћај. Вода из градског водовода је и даље исправна за пиће, изузев неконтролисаног квалитета воде са сеоских водовода, и приватних бунара. Електричне енергије нема само у неколико домаћинстава, мада ће и то бити санирано у току дана, телефонске везе су успостављене скоро у свим местима. Школска настава се неће одржати само у школама на сеоским терену и истуреним одељењима док ћу у граду од сутра радити све образовне установе. Остварен је контакт са Републичким ветеринарским инспектором који ће сутра присуствовати седници Штаба за ванредне ситуације при чему се треба организовати око санације лешева угинулих животиња.

Председник Мирковић је изразио велику захвалност многобројним мештанима који су својим великим ангажовањем помогли у уређењу свог окружења, пружајући помоћ и солидарност и суседним насељима.

Велики допринс дали су привредници, посебно они који располажу тешким грађевинским машинама и техничком опремом због неприступачних крајева, најпре грађевинска фирма „Азвир“ која је ангажована на пословима градње ауто пута у нашем крају, локалног предузећа за путеве, јавног предузећа за изградњу,коумналног предузећа.. Такође, сопствени скип на употребу своме граду уступио је Драган Ђоковић, делујући где год је то било потребно.

До сада је уређено, очишћено и учињено проходним велики број путних праваца и неколико мостова, али су штете на оштећењу велике и њихова санација, поправка и асфалтирање трајаће више година, закључак је чланова Штаба са данашњег заседања.

Штаб је данас обавештен да су пријатељске општине Вефсн из Норвшке и општине Старше из Словеније изразиле жаљење због насталих штета изазване незапамћеном временском непогодом, нудећи било коју врсту помоћи. Општинска управа ће сутра донети одлуку о висини новчаног износа, а који ће издвојити сви запослени у општини, јавним предузећима и установама за помоћ која је свуда неопходна. На првој седници Општинског већа биће одобрена средства за покриће насталих трошкова у ванредној ситуацији, као и извршити измена финансијских планова буџета месних заједница како би средства могли да усмере за потребе санирања последица елементарне непогоде. Такође, Општински штаб за ванредне ситуације саопштава да грађани који желе директно да доставе помоћ за угрожене, то могу да учине у општинској организацији Црвени крст, за сада су потребна само средства за хигијену, постељине и ћебад, речено је на седници Штаба.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24370

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top