Nalazite se ovde:Naslovna » Политика » ПОКРЕТ ДВЕРИ ПОЗИВА НА МАТЕРИЈАЛНУ И РАДНУ ПОМОЋ НАСТРАДАЛИМА

ПОКРЕТ ДВЕРИ ПОЗИВА НА МАТЕРИЈАЛНУ И РАДНУ ПОМОЋ НАСТРАДАЛИМА

19. мај 2014.

 

Кризни штаб Повереништва Покрета Двери у Чачку позива све суграђане на солидарност са потребитима који су угрожени након катастрофалних поплава, како у нашем граду, тако и у читавој Србији. Најпре позивамо Чачане да према својим могућностима помогну у конзервираној храни, хигијени, новцу, а посебно у средствима за дезинфекцију, флашираној води и дечјој храни. Помоћ можемо оставити свакога дана од 7 до 18 часова у Парохијском дому чачанске цркве. Први камион помоћи из Чачка креће у уторак за ваљевски крај.

Читава ванредна ситуација са овом катастрофалном елементарном непогодом показала је колико је било погрешно смањивати капацитете Српске Војске, укидати редовно служење војног рока и цивилну заштиту, који би омогућили много бољу, већу и организованију помоћ у одбрани од поплава. Покрет Двери позива надлежне државне власти да размотре повратак редовног служења војног рока, а локалну самоуправу да изнова уведе цивилну заштиту и градске робне резерве.

Такође, предлажемо повратак традиционалном облику радне помоћи онима којима је потребно, која је у српском народу увек постојала под називом моба (заједничко добро дело). Позивамо Градски штаб за ванредне ситуације у Чачку да размисли о обнови мобарске традиције у нашем крају. За рашчишћавање поплављених подручја у селу и граду, наступајуће велике инфраструктурне радове у обнови уништених саобраћајница и кључних тачака одбране од поплава попут градских и сеоских бедема управо би мобе као својеврсне радне акције радно способног становништва биле најбоље и најјефтиније решење. Сигурни смо да би одзив наших суграђана, посебно младих, био велики, као што је био и ових дана када је град Чачак био угрожен.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24372

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top