Nalazite se ovde:Naslovna » Куда вечерас » ДАН ДОМАЋЕГ ФИЛМА У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ

ДАН ДОМАЋЕГ ФИЛМА У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ

2. јун 2014.

Дан домаћег филма је програм посвећен промоцији домаћег филмског стваралаштва који се састоји од бесплатних пројекција документарних филмова чију је производњу помогао Филмски центар Србије. Дан домаћег филма одржаваће се једном месечно у 11 градова Србије и током 12 месеци биће представљено укупно 14 филмских остварења домаћих аутора. Филмови који ће бити приказани нису имали широку биоскопску дистрибуцију, а заслужују да буду виђени од стране што бројније публике. Након сваке пројекције, гледаоци ће имати прилику да разговарају са неким од чланова ауторског тима.

Дан домаћег филма је иницијатива коју је покренуо Филмски центар Србије у сарадњи са Филмкултуром, организацијом посвећеној едукацији у области аудиовизуелне културе и уметности, која за циљ има образовање и стимулацију критичког мишљења.

Дан домаћег филма одржаће се 05. јуна у Културном центру Горњи Милановац са почетком у 19х, а филм који ће бити приказан је «Стара школа капитализма» Желимира Жилника.
Желимир Жилник рођен је 1942. године у Нишу, а познати је аутор бројних играних и документарних филмова, један од зачетника жанра доку-драма, награђиван на домаћим и интернационалним филмским фестивалима. Од самог почетка професионалног рада на филму окренут је савременим темама, које укључују друштвену, политичку и економску критику свакодневице. Жилников први играни филм «Рани радови» (1969) награђен је Златним медведом на Берлинском филмском фестивалу. Након проблема са цензуром у Југославији, те заустављања рада на наредном играном филму Жилник средину седамдесетих година проводи у Немачкој, радећи независне филмове – седам документараца и један играни филм. По повратку у земљу, од краја седамдесетих режира серију добро примљених телевизијских филмова и доку-драма, за Телевизију Београд и ТВ Нови Сад. Током деведесетих, у независним филмским и медијским продукцијама реализује низ играних и документарних филмова на тему катаклизме на Балкану.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24372

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top