Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » У ПЕТАК ЈЕ ИСПРАЋАЈ МОШТИЈУ СВЕТОГ ВЛАДИКЕ НИКОЛАЈА

У ПЕТАК ЈЕ ИСПРАЋАЈ МОШТИЈУ СВЕТОГ ВЛАДИКЕ НИКОЛАЈА

5. јун 2014.

Синоћ је у Вазнесењској цркви у Чачку служена Света Тајна Јелеосвећења, којој је присуствовао велики број верника. Јелеосвећење је Света Тајна у којој се на болесника, уз помазивање његовог тела јелејем, призива благодат Божија која исцељује душевне и телесне немоћи. Сам чин се састоји од седам читања из Апостола, седам читања из Јеванђеља, седам молитава и исто толико помазивања. За време боравка моштију Светог Владике Николаја, у цркви Светог Вазнесења свакодневно су служене литургије, молебани, читан је акатист, а обављана су и посебна богослужења.

Верници имају прилику да се поклоне моштима овог великог српског светитеља, а поред моштију Светог Николаја, од Спасовдана су у чачанској цркви изложене и мошти Светог Теофилакта охридског. Његове мошти су, иначе, и претходних година, (а о томе постоји и запис из 1924/25. године) чуване у храму у Чачку, али су тек сада изложене верницима на целивање.
Свети Теофилакт је рођен средином 11. века на острву Еврипу и био је један од најзнаменитијих учитеља тог времена. Написао је тумачења сва четири јеванђеља и других књига Новог Завета и Живот Светог Климента Охридског.
Мошти Светог Николаја биће изложене у чачанској цркви до петка 6. јуна, а након литургије, која почиње у 7 часова, и свечано испраћене. Потом ће на по сат времена бити уступљене и неким манастирима Овчарско – кабларске клисуре.
Уз благослов Епископа шумадијског и администратора Епархије жичке господина Јована, мошти ће прво бити изложене у манастиру Ваведење, првом од манастира Овчарско – кабларске клисуре из правца Чачка у времену од 9:30 до 10:30 часова. Затим ће од 11.00 до 12.00 часова, мошти Светог Николаја, походити манастир Вазнесење. Овај манастир, чију је обнову покренуо Владика Николај 1937. године за време столовања у жичкој епархији, налази се на северним падинама Овчара. Иначе, у овом манастиру се од 2013. године, налази делић моштију Светог Владике Николаја Велимировића.
Након Вазнесења, мошти ће на сат времена бити изложене у манастиру Преображење, чију је поновну изградњу 1938. иницирао Владика Николај. Мошти ће затим бити испраћене у Крагујевац, а у суботу 7. јуна биће враћене у Лелић, родно место Светог Николаја.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24372

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top