Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » НЕМА ТЕШКИХ МЕТАЛА У ПОПЛАВЉЕНОМ ЗЕМЉИШТУ НА ПОДРУЧЈУ ГОРЊЕГ МИЛАНОВЦА

НЕМА ТЕШКИХ МЕТАЛА У ПОПЛАВЉЕНОМ ЗЕМЉИШТУ НА ПОДРУЧЈУ ГОРЊЕГ МИЛАНОВЦА

9. јул 2014.

Завршеним лабораторијским испитивањима Управе за заштиту биља Министарства пољопривреде узорака земљишта и наноса, односно муља, узетих са пољопривредног земљишта на горњомилановачкој територији, захваћено поплавама, утврђено је да су обрадива земљишта наше територије безбедна са становишта присуства тешких метала, потврдио је начелник одељења унутрашње фито сантарне инспекције Минстарства пољопривреде Небојша Милосављевић.

Приликом састанака у Министарству заменику председника општине Мирославу Миловановићу, дипл.инг.пољопривреде, дати су на увид извештаји резултата испитивања са препорукама у којима стоји да уколико је могуће извршити обраду земљишта, а потом га прилагодити механичком саставу њиве, збијености и стању влажности. У препоруси надлежни даље сугеришу да обрада може бити редукована чизелом, тањирачом или класичним плугом. У оба случаја неопходно је, чим се земљиште после обраде благо посуши, извршити затварање бразде како се земљиште не би пресушило. Уколико постоје услови, потребно је пре заоравања уклонити муљ, а ако нема услова извршити што је могуће дубље заоравање и мешање земље и муља.

Такође у препоруци је наведено да на површинама где има високог наноса муља не препоручује се гајење лиснатог поврћа у смислу зелене салате, блитве, зеља и спанаћа, култура из фамилије купуса, као и коренасто кртоласте врсте-шаргарепе, ротквице и лука без обзира на количину тешких метала.

У ратарској производњи могу се на свим подручјима гајити кукуруз, соја, сунцокрет. Када је реч о кукурузу гајити хибриде ФАО група зрења 100,200,250,280 до 300, а код соје сорте следећих група 00 и 000 и код сунцокрета хибриде са дужином вегетације око 100 дана.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24370

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top