Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » ОДРЖАНО ОПШТИНСКО ВЕЋЕ У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ

ОДРЖАНО ОПШТИНСКО ВЕЋЕ У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ

28. јул 2014.

Као прва тачка за разматрање чланова Општинског већа општине Горњи Милановац на данашњем заседању, нашла се информација о извршењу буџета у првих шест месеци, од јануара до јуна месеца ове године.

У првих шест месеци, приходи буџета остварени су у износу од 558.592.224,84 динара, а расходи и издаци за 2014. годину у износу од 437.048.000 динара, што представља проценат од 28,52%.

-Можемо бити задовољни извршеним буџетом, рекао је председник општине Милисав Мирковић, а посебно рационалним понашањем свих индиректних и директних корисника. Остао је део средстава који није утрошен на време за поједине грађевинске радове јер не дозвољавају временске прилике, али очекујемо да ће се и то реализовати у складу са постављеним плановима.

Данас су већници подржали измену Одлуке о Општинској управи у циљу усклађивања са републичким прописима, а везано за формирање нове групе у Одељењу за комунално стамбене послове под називом „Група за послове зоохигијене“. Новоформирана општинска група ће допринети хватању и збрињавању напуштених животиња у прихватилиште за животиње, бавиће се нешкодљивом уклањању лешева животиња са јавних површина, као и организовањем транспорта лешева животиња до објеката за сакупљање, прераду или уништавање отпада животињсног порекла и другим прописаним пословима. Данас је одлучено и да се за почетно функционисање и сповођење активности у овој групи издвоји 300.000 динара из текуће буџетске резерве.

Данашњом одлуком већника биће расписан нови конкурс за пољопривреднике везано за доделу бесповратних подстицајних средстсва, а којих је након првог конкурса остало нераспоређено око 10 милиона динара. Пољопривредници који нису конкурисали у првом кругу, моћи ће да конкуришу у другом, попуњавањем формурала на општинској писарници у временском року од 1. до 30. августа, како би се раподелила преостала бесповратна планирана средства за пољопривреду. Према речима председника општине Милисава Мирковића основна су два разлога слабог одазива на конкурс, а то је недостатак новчаних средстава пољопривредника за учешће по конкурсу и слаба информисаност. Везано за други разлог, председник општине је искористио прилику да апелује на присутне медије да што више промовишу поделу бесповратних средстава у интересу наших пољпривредника, као и да ће се и даље вршити информисање преко Одељења за месне заједнице и месних канцеларија.

Већници су данас усвојили и нацрт одлуке о организацији и функционисању цивилне заштите на територији општине Горњи Милановац, која се мења смислено допуњавањем речима „у миру, ванредној ситуацији, ратном и ванредном стању“, као и измену одлуке о образовању Општинског штаба за ванредне ситуације на нашој територији која такође има мале измене у делу именовања новопостављеног секретара Црвеног Крста и актуелног представника Гарнизона Војске Србије у Горњем Милановцу.

Директор горњомилановачког Комуналног предузећа Рајко Нешковић упознао је већнике са информацијом руководства ЈП „Рзав“ из Ариља у коме се наводи да ће убудуће бити угрожен магистрални водовод, као и квалитет воде, због изузетно мале количине воде коју је горњомилановачко комунално предузеће ограничило за преузимање, а из разлога што је ово предузеће повећало сопствену производњу. Поред ове информације која је била зачуђујућа за већнике, директор је упознао већнике и о напредтку радова на изградњи водовода Горњи Милановац-Рудник који је тренутно стигао у близини Имлекових погона у изграђеној дужини од 1.440 метара, а да је тренутно покренут поступак јавних набавки за будуће радове који ће се изводити до Сврачковаца, када ће водовод достићи дужину од 4.962км, од укупно 13.5 км.

Већници су данас имали на увид информацију, односно преглед извршених радова на санацији оштећене инфраструктуре од елементарне непогоде. Међутим, према виђењу појединих већника информација није потпуна, тако да треба да се изврши допуна о пословима које је извршило ЈП за путеве, као што је то детаљно урадило ЈП за изградњу и да се детаљно и појединачно прикажу средства која су пребачена месним заједницима, као и опис послова на која су та средстав утрошена. Председник Мирковић је потврдио да је предлог добар и да надлежне службе приступе послу како би извештај био комплетан. Такође, председник се захвалио на конструктивном данашњем раду већника, али уједно замолио све чаланове већа који су одређени за поједине области, у смислу путне инфраструктуре, културе, образовања и друго да се укључе више у рад по областима, као и да лобирају код министарстава испред политичких групација којима припадају, а све у интересу своје општине коју заступају као чланови Већа.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24370

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top