Nalazite se ovde:Naslovna » Економија » САРАДЊА СЛОВЕНАЦА И ГОРЊОМИЛАНОВЧАНА НА ПРОЈЕКТУ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

САРАДЊА СЛОВЕНАЦА И ГОРЊОМИЛАНОВЧАНА НА ПРОЈЕКТУ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

1. август 2014.

Градоначелник братске словеначке општине Словењ Градеца Андреј Час понудио је председнику општине Горњи Милановац Милисаву Мирковићу сарадњу на пројекту Европске уније који се односи на људе са посебним потребама, а у оквиру програма Европа за грађане – Мрежа градова.

Према смерницама овог позива пројекат ће носити радни назив: АКТИВИРАЈ СЕ – Демократско удруживање и учешће грађана за људе с посебним потребама.

Основни циљ пројекта ће бити оснаживање позиције људи с посебним потребама, односно особа с сметњама слуха, вида, људи с физичким и интелектуалним хендикепом кроз њихово укључивање у процесе олакшавања приступа, како физичког тако и комуникацијског на локалним нивоима према правилима Европске уније. Уједно, биће извршено сагледавање стања на подручју архитектонских преперка у градовима ангажованих на пројекту, као и предузимање мера за отклањање тих препрекаи омогућавање доступности особама са посебним потребама најважнијим градским институцијама.

На пројекту поред словеначког града Словењ Градеца и општине Горњи Милановац у Србији, учествују и градови Блајбург из Аустрије и Бардјејов из Словачке републике.

Сваком партнерском граду из Европских фондова по пројекту је планирано 21.000 евра без властитих партиципација. Пројекат ће трајати годину дана почев од јуна 2015. до маја 2016.године

Обавеза општине Горњи Милановац је за сада да потврди учеће у пројкету, што је председник општине и учино, а потом следе припреме у својству подизања свести и ојачавању комуникације међу професионалним службама, јавним локалним службама, организацијама из области бриге о људима с хендикепом и самих људи с хендикепом кроз Европске директиве и правилнике у овој области. Ослушкивање и препонавање става јавности на тему хендикепа и приступачности и повезивање различитих средина у Европи и на бази удруживања акција за установљење погодног модела.

Креирање интерактивне дигиталне платформе која ће омогућити прикупљање релевантних одговора особа с посебним потребама и опште јавности и понудити релевантне информације на ову тему.

Први конкретни радови на пројекту свих градова-учесника почињу у јуну месецу наредне године дводневним састанцима у Словењ Градецу.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24407

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top