Nalazite se ovde:Naslovna » Култура » 27. Меморијал Надежде Петровић „Ко то тамо пева“

27. Меморијал Надежде Петровић „Ко то тамо пева“

Конференција за новинаре, 5. 9. 2014, Галерија Artget КЦ, Београд

 

У Галерији Artget Културног центра Београда у петак, 5. септембра 2014. године одржана конференција за новинаре на којој су представљени концепт, селектор, учесници, пратећи програм и визуелни идентитет 27. Мемријала Надежде Петровић.

Учествовали су Милица Петронијевић, директор Уметничке галерије „Надежда Петровић“ Чачак и директор Меморијала, селектор 27. Меморијала Др Дејан Сретеновић, историчар и теоретичар уметности и Снежана Стаменковић, историчар уметности и уредник на Другом програму Радио Беорада, која је водила конференцију.

Милица Петронијевић је истакла да је Меморијал основан 1960. као изложба и манифестација савременог ликовног стваралаштва и уметничке продукције, и нагласила да Град Чачак континуирано стоји иза Меморијала, да има подршку и политичких структура и локалне привреде и публике. Подсетила је да је за више од пола века трајања овог својеврсног споменика великој српској сликарки Надежди Петровић (1873-1915) на Меморију излагало 540 уметника и уметничких група из земље и света, а сарађивало око 150 кустоса, критичара и теоретичара.
Дејан Сретеновић је изјавио да му је част што је позван да изведе пројекат на овој значајној манифестацији и да осећа одговорност имајући у виду листу досадашњих учесника.
Због стања буџета одлучио се да представи само домаћу сцену, а као главну тему одабрао је ангажованост јер сматра да критичка мисао нестаје из јавне сфере и још само у уметности има потенцијала за критички ангажман и алтернативни начин мишљења:
„За назив изложбе одабрао сам наслов Шијановог филма, који је врхунска метафора српског друштва и менталитета. Ту уметност опева друштвену реалност, али због јаког комедиографског елемента овај филм није довољно анализиран са аспекта друштвене критике“ – изјавио је Сретеновић.
„Целина изложбе је један могући пресек наше критички ангажоване уметности, а такође мој „стејтмент“ што се тиче погледа на уметничку сцену и онога што сматрам да би уметност требало да буде данас и овде. Ипак, то није било обавезујуће за позване ауторе, који су могли да понуде оно што иначе раде – рекао је он и додао да су неки радови већ познати, док су неки продуцирани специјално за ову изложбу“.
На конференцији је представљен визуелни идентитет 27. Меморијала чији је аутор Миленко Савовић, уметнички фотограф и графички дизајнер из Чачка. Приказани су и кратки видео снимци са Првог Меморијала (1960) и последњег 26. Меморијала (2012).

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24372

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top