Nalazite se ovde:Naslovna » Куда вечерас » ЛЕТЊА ДУХОВНА САБРАЊА У ЧАЧАНСКОЈ ЦРКВИ

ЛЕТЊА ДУХОВНА САБРАЊА У ЧАЧАНСКОЈ ЦРКВИ

11. септембар 2014.

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа жичког господина Јустина, црква Светог Вазнесења Господњег у Чачку организује “ Летња духовна сабрања‘‘. Гост прве духовне трибине био је проф. др Мирко Томасовић, који је одржао предавање на тему „Саборни значај цркве за православно васпитање и образовање“. Програм је пратио хор ,,Вазнесењски‘‘ и глумац Братислав Јанковић.

Проф. др Мирко Томасовић је рођен 1953. године. Богословију „Света Три Јерарха“ завршио је у манастиру Крка. Теолошке студије је наставио на Богословском факултету у Београду, где је дипломирао 1978. У исто време студирао је археологију на Филозофском факултету у Београду, на којем је стекао звање дипломираног археолога. Једно време је провео на студијама у Хајделбергу. После завршених студија радио је као библиотекар на Богословском факултету у Београду. Од 1982. године живи и ради у Грчкој. На Богословском факултету Атинског универзитета докторирао је 1988. године. Професор је Светог Писма на Православном Богословском факултету  Св. Василија Острошког у Фочи и професор за Увод и тумачење Новог Завета , као и старословенског језика на Теолошком факултету Универзитета у Атини.

У суботу 13. септембра у 18 часова у порти храма Вазнесења Господњег гост предавач биће др Димитрије Стефановић, српски музиколог и диригент, академик и генерални секретар САНУ. У оквиру пратећег програма наступиће глумац Братислав Јанковић и „Поема за глас и бубањ“ (Мина Матијашевић и Александар Алемпијевић).

Др Димитрије Стефановић је рођен у Панчеву 1929. године. Дипломирао је на Филозофском факултету у Београду, на Одсеку за германистику (енглески и немачки језик) 1955. године, а на Музичој академији у Београду на Одсеку за историју музике 1956. године. Магистрирао је и докторирао је на Универзитету у Оксфорду. На Музичком факултету Универзитета у Оксфорду држао је предавања из византијске и старе словенске музике. Дуго година је научни радник и познавалац православне црквене музике.

Духовни догађај „Летња духовна сабрања“ одржаваће се сваке суботе у порти храма или Парохијском дому (у зависности од временских услова) од 18 часова и трајаће до 11. октобра.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24372

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top