Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » 70 ГОДИНА ОД ОСЛОБОЂЕЊА РУДНИЧКО-ТАКОВСКОГ КРАЈА

70 ГОДИНА ОД ОСЛОБОЂЕЊА РУДНИЧКО-ТАКОВСКОГ КРАЈА

17. септембар 2014.

Поводом 70 година од ослобођења Рудничко-таковског краја од немачког окупатора, у згради Начелства у Горњем Милановцу данас је одржана свечана академија.

Свечана академија поводом обележавања јубилеја – 70 година од ослобођења Рудничко-таковског краја од немачких окупатора, одржана је данас у згради Окружног начелства у Горњем Милановцу из које је славни војвода Живојин Мишић пре 100 година командовао својим јунацима да крену у одлучну Рудничку офанзиву, када је започета Сувоборско-колубарска битка где је извојевао једну од најблиставијих својих победа.

Пре самог почетка програма свечаности, на градском тргу на споменику „Слободе“, венце су положили представници Војске Србије, локалне самоуправе и горњомилановачке борачке организације. Дугогодишњи организатор Сабора бораца ослободилачких ратова и члан борачке организације Владимир Јовановић је првенствено најавио званичну химну борачке организације „Партизан сам, тим се дичим“ а потом позвао све присутне да минутом ћутања одају почаст свима онима који су дале животе у вековној борби српског народа за своју слободу.

Добро здравље и дуг живот позваним живим борцима и њиховим потомцима најискреније је пожелео председник општине Милисав Мирковић, веоома одлучно обећавши им да ће општина и у будуће имати за дужност и обавезу да помаже рад борачке организације и обележавати важне датуме и догађаје јер, како је рекао, морамо научити баш онако како смо ми научени и млађа поколења да цене ваш борачки допринос у време ослободилачких ратова, а и после при изградњи из пепела порушеног града. Захваливши се борцима на слободи у којој уживамо последњих 70 година, председник Мирковић је поручио и да су у току и припреме за обележавање и ДВА века од подизања Другог српског устанка, тако да се на све стране врше уређења и припреме историјских знаменитих места, како бисмо и тај изузетан јубилеј за наш крај достојно обележили.

Кустос горњомилановачког музеја Рудничко-таковског краја историчар Александар Марушић је својом изражајном и живописном причом, поткованом историјским чињеницама, присутнима вратио време 70 година уназад на 17. септембар 1944. године када је у 3 сата после поноћи започета дванаесточасовна дуга борба кроз брђанску клисуру и око војне касарне у Горњем Милановцу, а у којој се највише прославила 17-та народно ослободилачка ударна дивизија ослободивши најпре Горњи Милановац , Рудник, Аранђеловац па надаље према Крагујевцу и даље. Он је рекао да је почев од 41. године град у потпуности разорен, а опоравак је трајао дугих двадесет година. Овај млади историчар горњомилановачког музеја је поводом подвига бораца о којима је причао и који су обележили то време, данас јавно позвао младе да присутвују у што већем броју оваквим скуповима и свечаностима како би слушали о њима и тиме се не би заборавило херојство тог времена и успомене препричавале и сачувале од заборава.

Данашњу свечаност употпунио је програм певачке женске групе КУД-а „Шумадија“, песникиња Вера Павић са својом песмом „Опраштам али не заборављам“ и фрулаш Мићо Сатарић који је мелодијом „Друже Тито ми ти се кунемо“ побрао велики аплауз присутних бораца.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24419

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top