Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » ГОРЊОМИЛАНОВЧАНИ У СЛОВЕНИЈИ

ГОРЊОМИЛАНОВЧАНИ У СЛОВЕНИЈИ

24. септембар 2014.

 

Овогодишњу традиционалну манифестацијуПоздрав јесени 2014.“, која се протекле недеље одржала у пријатељској општини Старше у Словенији, посетили су представници братске општине Горњи Милановац из Србије, а овим сусретима присуствовали су гости и из Хрватске, Босне, Словеније и Аустрије.

Манифестација у трајању од четира дана, од 18.-21.септембра, финансирана средствима Европске уније кроз Програм „Европа за грађане“, обухватала је више тематских сусрета на којима се разговарало о будућности младих из руралних подручја и на њиховој међусобној сарадњи. Такође, према овом Програму, било је речи и о женској популацији из сеоских средина, најпре жена старијег доба. Оне су кроз кулинарске радионице припремале своја национална јела из крајева из којих долазе и предлагале могућности унапређења услова живота у руралним срединама. На крају манифестације жене ће заједнички радити на изради брошуреса рецептима типичним братским општинама из Србије, Хрватске, Босне, Словеније и Аустрије.

Један дан је организован у виду сајмског представљања, где су пољопривредници на штандовима, односно домаћини и гости из разних крајева, представљали своје занатске и разне рукотворине из области пољопривредних радова. Истог, сајамског дана, одржанје округли стона тему пољопривреде, као и о актуелнимклиматским променама.

Завршног дана посете, организатори су приредили студијску посету на три словеначке фарме, које су добиле средства из ЕУ. Овом приликом гости су на фармама имали прилике да погледају процесе производње хлебa, обраде поврћа и прераде меса.

Делегацију испред општине Горњи Милановац у Словенији представљали су Рајко Нешковић, директор Јавног комуналног предузећа „Горњи Милановац“, који је приликом ове посете разговарао у Старши, Марибору и Птују на тему набавке возила са цистерном за прочишћавање канализације. Представник младих из Горњег Милановца, Небојша Ивовић, секретар Црвеног крста Горњи Милановац, разговарао је о будућој омладинској сарадњи наше општине и општине Старше, а посебно везано за коришћење европских фондова намењених младима, док је целокупну посету и сусрет пријатељских делагација из Србије, Словеније, Хрватске, Босне, Аустрије забележио горњомилановачки новинар Живко Перишић.

Подсећамо да пријатељство ове општине датира још из Другог светског рата када су наши горњомилановачни из села Срезојевци пружили помоћ словенцима из Старше. Ово дугогдишње пријатељство допринело је унапређењу међусобне сарадње општина Старше и Горњи Милановаца, а захваљујући тој сарадњи, а најпре личном ангажовању председника општине Старше Бојана Кирбиша, горњомилановачко ватрогасно друштво добило је једно потпуно опремљено ватрогасно возило, такође, учествовали су у хуманитарној акцији угроженим милановчанима у мајским поплавама када је из Старше у Горњи Милановац допремљена велика количина хуманитарних пакета у храни, беби опреми, ћебадима и постељини.

Следећи пријатељски сурет планиран је у априлу месецу доласком делегације из Старше на прославу ДВА века од подизања Другог српског устанка у Такову.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24368

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top