Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » ИКОНА БОГОРОДИЦЕ ТРОЈЕРУЧИЦЕ СТИЖЕ У ЧАЧАК

ИКОНА БОГОРОДИЦЕ ТРОЈЕРУЧИЦЕ СТИЖЕ У ЧАЧАК

13. октобар 2014.

У недељу 19. октобра црква Вазнесења Господњег у Чачку организује свечани дочек чудотворне иконе Пресвете Богородице Тројеручице у 15:30 часова на градском тргу.

Икона ће бити пренета у литији од кружног тока код Солида, до храма Вазнесења Господњег.

Верници ће моћи да се поклоне овој светињи до 25. октобра.

Икона Богородица Тројеручица је најпоштованија икона у Срба, једна од најпоштованијих у целокупном хришћанском и православном свету и најпоштованија у Хиландару.

Икона Пресвете Богородице Тројеручица (грч: Παναγία Τριχερούσα) беше породична драгоценост Светог Јована Дамаскина. Он ју је чувао у личном параклису, у својој кући у Дамаску, почетком VIII века. Када безбожни иконоборни цар Лав III Исавријанин (717- 741. г.) оклевета овог светог Јована, који беше ревносни заштитник светих икона, пред дамаским калифом (кнезом) за тобожњу издају државе и владара дамаског, калиф казни светог Јована јавним одсецањем његове десне руке. Увече, када се стишао гнев калифов, Јован измоли од њега своју одсечену руку, и добивши је, дође са њом пред ову икону Пресвете Богомајке. Ставивши руку на њено место уз раме, светитељ припаде са сузама и усрдном молитвом Пречистој Владичици, просећи од Ње исцељење своје руке. Дуго се тако молећи пред Иконом, Јован пред њом и заспа. У сну му се јави Богомајка и исцели му руку као што је и била пре одсецања, једино што је видан био ожиљак на кожи, ради посведочења чуда. Из благодарности за исцељење, свети Дамаскин начини од сребра једну руку (шаку) и приложи је свечесној Икони Богородице, која од тада и би названа „Тројеручица“.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24419

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top