Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » НЕДЕЉА АРХИВА

НЕДЕЉА АРХИВА

8. децембар 2014.

У сарадњи са ОШ „Владислав Петковић ДИС“ у Заблаћу Архив је 4. децембра 2014. започео прикупљање података о учесницима балканских и Првог светског рата, у оквиру реализације прве етапе пројекта „Век страдања“. Чачански крај у ослободилачким ратовима од 1912. до 1999. године“.
Међуопштински историјски архив за Град Чачак и Општине Горњи Милановац и Лучани (МИАЧ) је установа која има задатак да се брине о архивској грађи и регистратурском материјалу на територији Града Чачка, општина Горњег Милановца и Лучана.
Пројекат „ВЕК СТРАДАЊА“ се реализује са просветним установама, односно ослања на мрежу основних и средњих школа на територији Града Чачка, Општина Горњи Милановац и Лучани. У сарадњи и са подршком Школске управе, Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању и Активом историчара, Међуопштински историјски архив у Чачку је у оквиру „Недеље Архива“ започео 4. децембра 2014. у ОШ „Владислав Петковић ДИС“ у Заблаћу прикупљање фотографија и докумената из периода Првог светског рата, на основу Упитника која су им подељена. Професор историје Данијела Давидовић, једна од чланова пројектног тима, прикупила је фотографије и документа ученика која су обрађена и приказана у Школи преко видео бима, појашњено им је какав је начин обраде података и који су циљеви дугогодишњег пројекта. За сарадњу у реализацији овог пројекта ученици су добили Захвалницу Архива.
Директор школе господину Милијан Пауновић је прихватио и омогућио да се прикупљају докумената, фотографије, и њихово скенирање, прослеђивање у базу података и да се обави прво у школи која за Архив има посебну важност. Најстарији документ који се чува у чачанском архиву је попис књига који је сачинио учитељ из Заблаћа, 1813.
Најважнији део пројекта односи се на презентацију наведених истраживања у виду посебних публикација, стварању јединствене базе података и оранизовању изложби, предавања и семинара.
У оквиру овог пројекта, је и изложба која је била постављена у холу Дома културе у Чачку 23. септембра 2014. поводом 80 година од подизања Спомен костурнице изгинулим војницима свих националности на територији чачанског краја 1912-1918, где је међу експонатима био и попис 920 сахрањених.
Обележавање 100-година од почетка Великог рата јесте уједно и повод да документима и фотографијама као прворазредним историјским изворима изборимо истину о узроцима, поводу и самом току страдалништва српског народа. Један од оних који нам је показао како се треба документима борити, био је Архив Србије који у својим фондовима чува преко пола милиона докумената која сведоче о овом периоду, који је документом доказао да је немачка дипломатија и пре Сарајевског атентата имала намеру да борбу за нову прерасподелу света води преко територије српске државе.
У Међуопштинском историјском архиву Чачак чувају се фондови, збирке и објављена архивска грађа из приватних фондова у нашем часопису Изворник, који помажу да сагледамо истину о Великом рату. Сарадња са појединцима који поседују архивску грађу, коју желе да поклоне, или дају на увид да скенирамо и вратимо власнику, помаже да сачувамо истину о догађајима од пре једног века.

Међуопштински историјски архив у Чачку позива све грађане уколико имају фотографије, документа или сачуване ратне дневнике које се односе на Велики рат да исте доставе на увид и скенирање у Архив, јединој надлежној установи на територији Моравиког округа која прикупља, чува и брине о архивској грађи. Више информација можете добити на сајту архива www.arhivcacak.org.rs
Контакт: 032/342-860 и 222-729;e-mail: arhivcacak@open.telekom.rs

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24420

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top