Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » ДАН ДОМАЋЕГ ФИЛМА У ГОРЊОМИЛАНОВАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ

ДАН ДОМАЋЕГ ФИЛМА У ГОРЊОМИЛАНОВАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ

4. фебруар 2015.

Културни центар Горњи Милановац у сарадњи са Филмским центром Србије и Филмкултуром, у оквиру пројекта „Дан домаћег филма“ који се реализује у једанаест градова Србије, представиће у четвртак, 5. фебруара у 19:00 сати у свечаној сали Гимназије награђиване домаће филмове кратког метра: „Тачка прекида“, „Сумње и тајне“ и „Југо, кратка аутобиографија“.

Дан домаћег филма отвориће остварење Игора Тохоља “Тачка прекида”. Овај документарац, који траје 28 минута, истражује дубоке трауме које погађају машиновође, настале услед свакодневних несрећа прелажења преко људи на железничким шинама.

„Тачка прекида“ је прича о херојима из стварног живота, који се у свакодневном послу суочавају са могућношћу да одузму нечији живот, без праве шансе да реагују, након чега су тешко способни да живе без горког осећаја кривице – стоји у синопсису.

Филм “Сумње и тајне”, бави се темом “реформисаног правосуђа”, а главни актери
су старица, њен син, судија и тестамент. Овај документарац, представља својеврсну трагикомичну причу о преварама, сумњама и тајнама, и поставља питање о томе ко је стварни губитник – онај који вара или онај који бива преварен. Филм траје 14 минута, а режирао га је Желимир Гвардиол.

Получасовни играно-документарни филм “Yуго, кратка аутобиографија”Мине Ђукић, покушава да расветли феномен “Yуго” аутомобила, “симпатичног маргиналца, малих капацитета али великих амбиција”. Филм прати период од 1980. до 2008. године током ког је и трајала производња аутомобила који је обележио историју државе по којој је добио име.

Филм комбинује изјаве радника који су радили на производњи овог аутомобила, архивске снимке, као и реконструкције различитих фрагмената из историја “Yуга” који га приказују и као породични, али и као мангупски ауто, као део великог америчког сна, или као симбол изневерених очекивања – наводи се у опису.

Гост пројекција биће редитељ Игор Тохољ, а гледаоци ће моћи да након пројекција учествују у разговору о филмовима.
Филмови ће бити приказани од 19 сати, а улаз на пројекције је бесплатан.

 

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24419

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top