Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » У ШКОЛИ У СЛАТИНИ ПРИКАЗАН ФИЛМ О ПУПИНУ

У ШКОЛИ У СЛАТИНИ ПРИКАЗАН ФИЛМ О ПУПИНУ

12. фебруар 2015.

Анимирано-документарни филм Михаило Идворски Пупин – пут ка светлости аутора и продуцента Саве Сајка премијерно је у организацији Градске библиотеке Владислав Петковић Дис емитован је јуче у Основној школи Бранислав Петровић у Слатини и у издвојеном одељењу ове школе у Качулицама. Продукциони тим филма који чине удружење грађана Мој херој, удружење Прогрес из Новог Сада и Svako Dobro Production, уступио је бесплатно чачанској библиотеци право на дистрибуцију и промовисање имена и дела славног научника. Михаило Пупин (1854-1935) се родио у малом војвођанском селу Идвору где је започео школовање након чега је пропутовао европске престонице и Америку, најпре као студент, а потом створивши импозантну каријеру, која је једна од најнеобичнијих у историји науке.

Михаило Пупин је био професор на Универзитету Колумбија, носилац одликовања Бели орао Првог реда Краљевине Југославије и почасни конзул у Америци. Био је један од оснивача и дугогодишњи председник Српског народног савеза у Америци. Пупин је био обдарен и вештином писања, па је 1924. године добио Пулицерову награду за аутобиографско дело Од пашњака до научењака. У току свог научног рада дао је више од 34 регистрованих патената, оснивач је самосталне катедре за електротехнику, био је у оснивачком одбору НАСА-е. Добитник је многобројних научних награда и медаља, био је члан Америчке академије наука, Српске краљевске академије и почасни доктор 18 универзитета.

Повод за причу о животу и раду Михаила Пупина као и пројекција овог филма је значајан јубилеј коме идемо у сусрет – 80 година од смрти који се обележава 12. марта ове године, а који ће Библиотека посебно обележити. Један од видова промоције достигнућа овог великана светске науке јесте и филм Саве Сајка који ће осим ђака у Качулицама и Слатини у наредном периоду видети и други ученици основних и средњих школа.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24420

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top