Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » ВОДА НА РУДНИКУ ИСПРАВНА ЗА ПИЋЕ

ВОДА НА РУДНИКУ ИСПРАВНА ЗА ПИЋЕ

13. фебруар 2015.

Вода на Руднику исправна је за пиће, рекао је данас председник општине Милисав Мирковић на данас одржаној конференцији за штампу захваљујући новопостављеном систему за филтрирање, а што је поврдило званично мишљење Завода за јавно здравље у коме је наведено да су резултати лабораторијских испитивања показали хигијенску исправност воде и да се може користити за пиће.

Новим решењем Председника општине, данас се ставља ван снаге решење о забрани коришћења воде за пиће и припремање хране које је било актуелно од 15. августа, од када се снадбевеност мештана варошице Рудник врши довожењем цистерни пијаће воде милановачког Комуналног предузећа. Радове на систему изводила је фирма Aqva interna ingenering Београд.

Председник Мирковић је најпре одао признање Рудничанима на стрпљењу као и милановачком Комуналном предузећу на дугогодишњем ангажовању око водоснадбевању ове варошице. Најавивши да су улагања у овај систем само привремено решење док се трајно не реши снадбевеност Рудника „Рзавском“ водом изградњом водовода Горњи Милановац-Рудник са успутним насељима у дужини 13 километара и укупне предрачунске вредности 350 милиона динара.

За ову инвестицију директор Комуналног предузећа Рајко Нешковић је рекао да је урађено првих пет километара, до сада је Општина издвојила 20 милиона, а према речима председника општине очекује се и учешће заинтересоване компаније РОЦ Рудник, као и Републике, с обзиром да је у питању регионални пројекат и да ће изградња трајати наредне две године у зависности од средстава.

Директор Комуналног предузећа објаснио је да нови систем функционише у форми савремних филтера, немачке производње, на бази јонизирајућих смола које апсорбују арсен. Рудничани су захваљујући овом систему за сада снадбевени са 10 литара у секунди чисте и исправне воде.

Што се тиче одржавања и ангажованости на овом систему говорио је шеф радне јединице на Руднику Михаило Вучетић, рекавши да је Комунално предузеће у потпуности овладало системом, тако да су и губитци воде сведени на минимум, а у даљим плановима, наводи Вучетић, извршићемо реконструкцију мреже у Јабучару и код конфекције Рудник на Руднику.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24420

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top