Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » ПРОСЛАВА ДВА ВЕКА ОД ПОЧЕТКА ДРУГОГ СРПСКОГ УСТАНКА

ПРОСЛАВА ДВА ВЕКА ОД ПОЧЕТКА ДРУГОГ СРПСКОГ УСТАНКА

1. април 2015. године

Свечаности поводом прославе два века од подизања Другог српског устанка, Дан Војске Србије и Дан општине биће обележене 23. априла у Такову, почев од Свете литургије коју ће служити Његова Светлост Патријарх Српски Г. Иринеј у цркви Брвнари у Такову од 9.30 минута, рекао је данас на конференцији за штампу председник општине Милисав Мирковић.

Централна државна прослава биће настављена у 13.00 сати у знаменитом месту Таково на којој ће се обратити Председник државе и врховни командант Војске Србије Томислав Николић. Одавању војних и државних почасти устаницима и полагању венаца присуствоваће представници Владе Републике Србије, војног и дипломатског врха, стране и домаће делегације, јавне личности и многобројни гости Горњег Милановца широм Србије и иностранства. Према предвиђеном програму у Такову биће одржана војна смотра, испаљени почасни плотуни, примопредаја застава која ће се по четврти пут у српској историји извршити у Такову.

Дан пре централне манифестације у Такову, 22.априла, биће одржана свечана седница Скупштине општине Горњи Милановац на којој ће бити уручена престижна општинска признања најзаслужнијим појединцима и организацијама из Горњег Милановца са кратким културно-уметничким програмом. У вечерњим сатима, истог дана, на градском тргу почиње Српски фестивал светске музике где првог дана фестивала наступа Сања Илић и Балканика, Етно џез оркестар Мине Матијашевић и КУД Шумадија са гостима.

Другог централног Дана општине 23.априла од 21 сат на градском тргу наступиће певач Сергеј Ћетковић. Трећег дана фестивала наступа Влатко Стефановски, kao i Tutti world music orchesar i Gipsy Aleksić.

Према најавама Председника општине ових дана је потврђено и да ће 21. априла концертно наступити уметнички ансамбал Министарства одбране Станислав Бинички од 19 сати на градском тргу. Иначе, цео април месец биће посвећен културно-уметничким садржајима, а везано за прославу јубилеја Таковског устанка

Председник општине и начелница Општинске управе Горица Петровић су овом приликом назначили шта је све инфраструктруно урађено за последње две године колико трају припреме, при уређењу историјских знаменитих места, градског и сеоског подручја, као и програма који сачињава богату ризницу културно-историјских издавачких дела, а која су иницијативно наменески настала поводом јубилеја Два века од подизања устанка. Председник је рекао да је доста буџестких средстава утрошено за прославу, као и добрим делом од помоћи привреде, како би прослава била достојанствена, али и са намером да све уређено остане и након прославе.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24419

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top