Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » ДАН СВЕЧАНОСТИ У ТАКОВУ

ДАН СВЕЧАНОСТИ У ТАКОВУ

24. април 2015. године

Јуче је у Такову свечано обележено Два века од подизања Другог српског устанка, Дан Војске Србије и Дан општине Горњи Милановац.

Свечаности су присуствовали председник Републике Србије Томислав Николић, патријарх српски Иринеј, министар одбране у Влади Републике Србије Братислав Гашић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, представници законодавне, извршне и судске власти, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, старешине и руководиоци Министарства одбране и Војске Србије, војно-дипломатски кор, начелници округа, представници локалних самоуправа и верских заједница, као и многобројни грађани.

Церемонија је започета полагањем ловорових венаца на споменик Другом српском устанку, уз одавање војних и државних почасти устаницима.  Потом је уследио свечани говор председника Србије који се осврнуо на историјску позицију наше земље између светских сила, вечито у борби за слободу и очување сопственог идентитета и универзалних вредности. Истовремено у 13.17 сати, у Такову и са Савске терасе на Калемегдану, извршена је почасна паљба јединица Војске Србије са 10 плотуна из шест артиљеријских оруђа.

Преко пет хиљада окупљених грађана у Такову нетремице је пратило спектакуларну вежбу Војске, са церемонијалном предајом 24 освећене војне застава јединицама ранга бригада и егзерциром Гарде, уз налет два авиона – Миг 21 који су присутне оставили без даха.

Временске прилике су допринеле да целокупна свечаност заблиста у пуном сјају, у амбијенту Знаменитог места Таковски грм, које је општина Горњи Милановац месецима уназад дотеривала за овај значајни јубулеј. По завршетку званичног програма, припадници Војске су са грађанима поделили свој традиционални ручак – војнички пасуљ, а посетиоци су могли и да разгледају репрезентативну изложбу копненог оружја на отвореном.

Председник општине Горњи Милановац, Милисав Мирковић захвалио се свим грађанима који су својим присуством допринели да овај јубилеј буде обележен на најлепши могући начин, а да из Такова у свет оде слика достојна двовековног Милошевог завештања.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24412

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top