Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » СВЕТАЧНИК 7. МАЈ

СВЕТАЧНИК 7. МАЈ

7. мај 2015. године

СВЕТИ МУЧЕНИК САВА СТРАТИЛАТ

Свети мученик Сава Стратилат у време цара Аврелијана живљаше овај славни Сава у Риму, и имаше војводски чин. Пореклом беше од Готског племена. Посећиваше често хришћане по тамницама и помагаше их својим имањем. Због велике чистоте и поста даде му се од Бога власт над духовима нечистим. Када би оптужен као хришћанин, он смело стаде пред цара, баци преда њ свој војнички појас, и јавно исповеди Христа Господа. Би мучен разним мукама, шибан, гвожђем струган, свећама опаљиван. Но он не подлеже тим смртоносним мукама, но јави се жив и здрав. Његови другови, војници, видећи очигледно, да Бог помаже Сави, примише веру Христову. Њих 70 на броју одмах бише по наредби царевој посечени. Светом Сави јави се у тамници сам Христос Господ у великој светлости и крепљаше мученика Свога. По том Сава би осуђен на смрт потопљењем у воду. И бачен би у реку дубоку, где предаде душу Богу, 272 год. И душа му оде ка Господу, коме је веран остао у мукама многим.

СВЕТИ САВА БРАНКОВИЋ, МИТРОПОЛИТ ЕРДЕЉСКИ

Свети Сава Ердељски је најпре био протопоп јенопољаски, а онда митрополит ердељски , од 1656. до 1680. године, са седиштем у Ђули. Потомак породице Херцеговачког порекла, која се у 15-16. веку населила у Поморишје. Синовац митрополита Лонгина Бранковића, а брат грофа Ђорђа Бранковића, несуђеног деспота сербског, сужња хебског, и историографа. ранећи Православље од Калвин(ист)а, много страдавао. Збачен с архијерејског престола и затворен у тамницу. Пуштен тек на енергично заузимање влашког кнеза Шербана, али ускоро и умро, 1681. године, од претрпљених мука.

СВЕТИ СВЕШТЕНОМУЧЕНИК БРАНКО (ДОБРОСАВЉЕВИЋ)

Бранко Добросављевић рођен је 4. јануара 1886. године у Скадру код Војнића. Завршио је осам разреда гимназије за испитом зрелости и богословију у Сремским Карловцима 1908. Рукоположен је за ђакона 15. марта, а за презвитера 22. марта 1909. Службовао је у парохијама у Бувачи, Радовици и Вељуну. Одликован је Орденом Светог Саве и Орденом југословенске круне петог степена.
На Ђурђевдан 6. маја 1941. године – на дан своје Крсне славе – проту Бранка ухапсиле су усташе које је предводио Иван Шајфор из Вељуна. Тога дана ухапшено је преко 500 Срба, међу њима и свештеник Димитрије Скорупан, парох из Цвијановић Брда, и син проте Бранка Небојша. Најпре су били заточени у жандармеријској станици у Вељуну, а сутрадан (7. мај) одведени су и поубијани код Хрватског Благаја у шуми званој „Кестеновац.“ Усташе су натерале проту Бранка да своме живом сину чита опело. Године 1946, моченичке мошти проте Бранка и осталих страдалних Срба пренесене су у заједничку гробницу у Вељуну.
На редовном заседању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве прота Бранко Добросављевић проглашен је за свештеномученика и унет у Именослов Српске цркве као свети.

ПРАЗНИК МОЛЧЕНСКЕ ЧУДОТВОРНЕ ИКОНЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24412

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top