Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » СВЕТАЧНИК 10. МАЈ – НЕДЕЉА САМАРЈАНКЕ

СВЕТАЧНИК 10. МАЈ – НЕДЕЉА САМАРЈАНКЕ

10. мај 2015. године

СПАЉИВАЊЕ МОШТИЈУ СВЕТОГ САВЕ НА ВРАЧАРУ

На данашњи дан 1594. године спаљене су мошти Светог Саве, архиепископа српског.

Тело Светог Саве беше сахрањено у Милешеву. У време турске тираније народ српски скупљаше се над моштима свога светитеља, да тражи утехе и лека. Бојећи се, да се из тога места не дигне буна на Турке, Синан паша Београдски нареди, те се мошти Савине пренесу у Београд, и ту спале, на Врачару, 27. априла/10. маја 1594. године.

Но, са спаљивањем моштију светитељевих обесни паша не спали светитеља, који оста жив пред престолом Божјим на небесима и у срцу свога народа на земљи.

НЕДЕЉА САМАРЈАНКЕ

У пету недељу после Васкрса – о Самарјанки – спомиње се како је Господ, дошавши у самаријски град Сихар на извор Јаковљев, дао у разговору жени Самарјанки „воду живу, која исушује изворе грехова“, открио јој да је Срцезналац и јавно исповедио Себе као Месију – Христа. Служба Самарјанки обавља се затим у четвртак и петак, а одаје се у суботу, јер је у понедељак, уторак и среду служба Преполовљењу.

У ову недељу прослављамо спомен на још један сусрет – сусрет Христов са женом Самарјанком. И као и кроз сусрете које смо прослављали и којих смо се присећали у претходне три недеље овог периода између Пасхе (Васкрса) и Педесетнице, и кроз овај сусрет Господ нам открива Себе и полако нас води и узводи ка празнику Силаска Духа Светога.

 

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24413

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top