Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » 90 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА БРАНКА В. РАДИЧЕВИЋА

90 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА БРАНКА В. РАДИЧЕВИЋА

14. мај 2015. године

Институт за књижевност и уметност и Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ поводом 90 година од рођења Бранка В. Радичевића данас су, на дан песниковог рођења, организовали научни скуп у Чачку у оквиру 52. „Дисовог пролећа“ чији је Радичевић био идејни творац. Научни скуп је део пројекта о сменама поетичких парадигми у српској књижевности 20. века чији је руководилац проф. др Јован Делић, а уредник критичког сагледавања поезије Бранка В. Радичевића 14 година након његове смрти је др Драган Хамовић.

Бранко В. Радичевић је рођен у Чачку 14. маја 1925. године. Школовао се у родном граду и Београду. Дипломирао је на Правном факултету у Београду.

Био је песник, приповедач, романсијер, етнолог, аутор књига за децу, више монографија и антологија, писац сценарија за филмове, новинар, истакнути културни посленик…Добитник је Вукове награде, Награде града Чачка и бројних других признања.

Иако је отишао из Чачка, остао је везан за родни град. Сарађивао је у локалном листу „Чачански глас” и са свим установама културе. Утемељивач је песничке манифестације „Дисово пролеће” у Чачку и Драгачевског сабора трубача у Гучи.

Као песник јавио се одмах после рата. Једно време живео је у Сарајеву, где се озбиљније посвећује књижевном раду. У време кад су псеудоними били забрањени, он своје прве песме потписује псеудонимима Србин Стојковић и Б. Р. Мачиста.

Написао је преко седамдесет књига, највише песничких.

 

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24412

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top