Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » ПОЧЕО САБОР КУМОВА У ГОРАЧИЋИМА

ПОЧЕО САБОР КУМОВА У ГОРАЧИЋИМА

23. мај 2015. године

У селу Горачићи данас је почео Сабор кумова. Традиционалном сабор се одржава у порти 207. година старе сеоске цркве.
Трубачки оркестар Гвоздена Росића одсвирао је химну Боже правде, а онда је уследио богат културноуметнички музички и фолклорни програм. Док су трубе свирале, по први пут у Србији, одржавало се такмичење о спремању јеличке гибанице.

Најбољу гибаницу у категорији аматер спремила је бака Милица Плазинић из Горачића, у категорији ученика победио је Бора Димитријевић ученик Прве приватне угоститељско-туристичке школе из Београда. Међу професионалним куварима победу је однео Милан Лилић.
Паралелено са весељем одвијао се Јелица куп у малом фудбалу на ком је победу однела екипа студената Високе школе за пословну економију и предузетништво.
У току је и главни догађај дана, тзв. Кумовски вишебој у ком се кумови из целог региона надмећу у шаху, стоном тенису и скоку у даљ. На основу њихових резултата у све ти дисциплине вечерас ће бити проглашем Кумовски пар године.

Организатори Сабора кумова за учеснике такмичења спремили су вредне награде: канте са кајмаком, ракију, сир, вунене чарапе, српске официрске капе. Сабор кумова осим слављења обичаја кумства промовише српску културу, сеоски туризам, домаће производе итд.

Манифестација се наставља сутра када ће бити одржан Гран при турнир „Драгачево 2015“ Шаховског савеза Централне Србије. Генерални покровитељ Сабора кумова је Висока школа за пословну економију и предузетништво (ПЕП).

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24412

Postavite komentar

You must be logged in to post a comment.

ТВ Галаксија 32

Scroll to top