Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » Лето у музеју- „Чаролија глине“

Лето у музеју- „Чаролија глине“

Чачак, 6. јул 2015.

У оквиру манифестације „Летњи дани културе у Чачку“ Народни музеј Чачак је од 2006. године организатор дечије летње радионице.

Ове године у периоду од 7. до 29. јула у оквиру осам двочасовних сусрета, сваког урорка и среде од 10 до 12 часова, учесници радионице ће  бити упознати са грнчарским занатом,предметима израђеним од печене земље из збирке Музеја и уз помоћ дипломираног керамичара научити основне технике израде предмета од глине без употребе грнчарског кола.

Етнолог ће учеснике радионице упознати са традиционалном керамиком на нашим просторима и предметима од керамике из етнолошке збирке Музеја , док ће у практичном делу на најстарији традиционалан начин израдити своје керамичке посуде.

Кроз остале часове учесници ће бити упознати са свим техникама које се користе у изради једног керамичког предмета без употребе кола- глистице, посуда из плоча, посуда из руке…

Мала уметничка дела која настану у раду радионице биће представљена на изложби радова у Галерији Народног музеја Чачак у септембру 2015. године.

Кроз овако замишљену радионицу желимо да повежемо  културне садржаје, у овом случају народну  традиционалну  израду предмета од керамике са уметничком керамиком кроз учење и израду предмета различитим техникама које комбинују традиционално и модерно и упознамо младу публику са програмима Музеја на неформалан начин.

Аутори и реализатори радионице су Ивана Ћирјаковић, виши кустос, етнолог и  Данијела Голубовић Зечевић, дипломирани сликар керамичар.

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24412

ТВ Галаксија 32

Scroll to top