Nalazite se ovde:Naslovna » Друштво » ИЗЛОЖБА „МИЈА АЛЕКСИЋ-БИТИ ГЛУМАЦ“ НА ПУЛСКОМ ФЕСТИВАЛУ

ИЗЛОЖБА „МИЈА АЛЕКСИЋ-БИТИ ГЛУМАЦ“ НА ПУЛСКОМ ФЕСТИВАЛУ

14. јул 2015. године

Документарна Изложба „Мија Алексић – бити глумац“, аутора Бобана Стефановића, (продукција: Културни центар Горњи Милановац), после Горњег Милановца, Крагујевца, Београда (Музеј Народног позоришта), Новог Сада (59. Стеријно позорје) и Јагодине (44. Дани комедије) биће представљна у Пули (Хрватска) на 62. филмском фестивалу.
Поставка ће бити изложена од четвртака, 16. јула у Српском културном центру Истра у Пули.

Изложба припремљена поводом деведесетогодишњице рођења глумца Милосава Мије Алексића и премијерно је представљена септембра 2013. године у Горњем Милановцу, реализована је у сарадњи са породицом Мије Алексића, Народним позориштем у Београду, Радио-телевизијом Србије, Југословенском кинотеком, Народним музејом Крагујевац и Музејом позоришне уметности Србије.

Милосав Мија Алексић рођен је 26. септембра 1923. у Горњој Црнући, општина Горњи Милановац (Србија). Године 1933. са породицом се сели у Крагујевац. Током блиставе каријере остварио је низ значајних улога у позоришту, филму, телевизији, радију.
У матичну књигу Српског народног позоришта Округа крагујевачког уписан је 1943. Исте године одиграо је прву улогу у представи “Девојачка клетва”. Из Крагујевца је, 1949. године, прешао у Београд у Народно позориште. Прва улога у овом позоришту био је стражар у “Хамлету”. Из Народног прелази у Југословенско драмско позориште (1951), да би се у њега вратио 1965. године.Играо је и на сценама других позоришта (Атеље 212, Хумористичко позориште Београд …).
Велику популарност стекао је у радио емисији “Весело вече” Радио Београда и телевизијским серијама “Сервисна станица” и “Огледало грађанина покорног”.
Филмски деби остварио је 1950. године у краткометражном филму “Мува”, Бранка Ћеловића. Играо је у више од 50 филмова.
За своје глумачке бравуре добио је многобројне награде и највиша друштвена признања, међу којима су и награде Фестивала југословенског филма (Пула) додељене 1960. и 1962. године. Посебна диплома Фестивала за улогу у филму “Друг председник центарфор” 1960. године и Златна арена за улогу у филму “Др” 1962. године.
Преминуо је у Београду 12. марта 1995. године.

 

O autoru

Broj objavljenih članaka : 24412

ТВ Галаксија 32

Scroll to top